nie radzilbym zamieniac kodeka DV na inny, jak juz cos jest zapisane w DV avi to bez sensu zeby to konwertowac do innego formatu i potem do mpeg4, bo to o jedna kompresje wiecej niz przy zapisie DV do DV - wtedy czesc niezmienionego materialu jest praktycznie jedynie kopiowana (bezstratnie dla jakosci).
nie mam pojecia dlaczego problem wystepuje przy kazdym kodeku mpeg4, wynika z tego ze to wina premiere'a, moze poszukaj czegos na forum adobe.com, tam ludzie z calego swiata zglaszaja problemy i czesto znajduja sie na nie rozwiazania, tyle ze po angielsku.
co do mp3 w premierze ja mialem (jak jeszcze na ap siedzialem) mozliwosc kodowania dzwieku do mp3 ale z jakoscia tylko do 54 kbit/s co jest wartoscia zenujaco niska i absolutnie nie do przyjecia. na pewno sa pluginy do premiera z kodekami mp3, ale nie wiem gdzie je mozna znalezc, ja wyrzucalem zawsze do wave'a a potem kodowalem do mp3 zewnetrzym kodekiem, to nie zajmuje wiele wiecej czasu niz przy bezposrednim kodowaniu dzwieku do mp3, ale trzeba potem trzeba polaczyc wizje z fonia.