Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.08.2004, 16:47   #22
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez manca
ooo zrobie cos podobnego jak ma Eliasz...i zainstaluje xp...tylko w jakiej kolejnosci to wykonac? format, partycje (programem PartitionMagic?), instalacja xp?
Ja bym to tak zrobił (dla dysku 80 GB):
1. Uruchom instlkę WinXP, będziesz miała taką jakby tabelkę do wyboru na której partycji zainstalować windowsa. Wybierz (najedź nie naciskaj starą partycje i ją usuń (na 50% klawisz L o ile się nie myle). Teraz już nie masz żadnej partycji więc trzeba je stworzyć. Dajesz utwórz partycję i wpisujesz wielkość w MB (10GB - to jakieś 10240 MB ale żeby windows wyświetlał równe 10GB czasami trzeba tam wpisać troche więcej np 10260 ). Teraz utwórz druga partycję (jeśli chcesz 10 GB to tak jak wcześniej) i ostatnią trzecią przy czym przy ostatniej powinien być już wpisany maxymalny rozmiar partycji jaki można utworzyć więc nie trzeba nic wpisywać.
2. Masz już partycje więc czas na instalke windy. Dajesz instaluj na partycji C i gdy instalka bedzie pytać o formatowanie i system plików to możesz wybrać FAT (starszy system plików) lub NTFS (chyba lepszy i nowszy, ale partycja jest nie widoczna dla Windowsa98 ) a formatowanie wybierz szybkie.
Teraz już instalujesz windowsa normalnie według wskazówek na ekranie. Na sam koniec po zainstalowaniu XP wejź na Moj komputer , kliknij prawym przyciskiem myszki na dysku D i wybierz formatuj (możesz wybrać system plików, warto zaznaczyć Syzbkie formatowanie). Tak samo zrób z trzecią parycją.

Mam nadzieje że napisałem jasno, w ostatnim tygodniu miałem 2 formaty (naszczęscie nie mojego komputera) więc troche dobrze to pamiętam.

===EDIT===
Sposób jaki opisałem moze jest troszke trudniejszy ale do odważnych świat należy! Pozatym nie wymaga Partition Magica.
Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz
__________________________________________________ _______________

Ostatnio zmieniany przez Eliasz : 24.08.2004 o godz. 17:00
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post