Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.08.2004, 11:44   #7
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sam nagrałem już koło 500 płyt benq białych, wszystkie ze szpindla po 50 sztuk. Trzeba wybierać odpowiednie nośniki ponieważ są ich 3 rodzaje:
1. daxon
2. sony
3. i chyba rozpoznawane jako acer (ewentualnie daxon ale nie chce mi się teraz sprawdzać)
Można je rozpoznać po spodniej stronie płyty - widać to przez folię.
1. - wąski "srebrny pierścień" przy centrum nośnika - omijać, zdażają się dobre, ale też są z C1 > 4 i pojedyńczymi C2
2. - szeroki pierścień, oznaczenie zaczyna się: "U5-XXXX" - dobre płytki, C1 < 1, bez C2
3. - dwa wąskie srebrne pierścienie - b. rzadko je można znaleźć, ale płytki bdb, wszystkie jakie miałem były z C1 < 0,2 bez C2.
Wszystko przetestowane na litku 52327s z prędkością nagrywania 24-32x.

Na koniec taka moja uwaga i pytanie.
Na niektórych płytkach (między innymi sony supremass jaki i tych benq na nosnikach sony, pojedyńcze memorexy, newet na jakieś verbatimce to widziałem), zdażają się na spodniej stronie płyty, drobniutkie pojedyńcze srebrne kropeczki widoczne przy patrzeniu na nośnik "pod ostre światło". Ich wydląd mógłby sugerować pęcherzyk powietrza lub może owarstwienie nośnika. Zdażyła mi się nawet cała seria płytek z 2 takimi kropkami w tych samych miejscach na wszystkich płytach. Brak błędów odczytu, C1 dla tych płyt było < 1, C2 brak.
Czy ktoś wie co to może być ??
Conti jest offline