Nero CD-DVD Speed
Mam następujące pytanie do użytkowników pakietu NERO. Na ile można traktować serio odczyty z programu Nero CD-DVD Speed. Zauważyłem, że przy niektórych nagranych płytach przy skanowaniu powierzchni ScanDiscem pojawia się jako ostatni kwadrat w odczycie, kwadrat czerwony czyli ***8222;nieczytelny***8221;. Tak na oko płyta jest OK., utworzona była prawidłowo w Nero 5 i nie powinno być żadnych problemów. Również przy skanowaniu powierzchni ScanDiscem zauważyłem, że jeżeli skanujemy po teście pliku od razu testem powierzchni, program pokazuje liczne błędy ***8222;nieczytelne pliki***8221;. Natomiast jeżeli test powierzchni jest samodzielnym wszystko jest z powierzchnią OK. Zresztą na ucho słychać, że w pierwszym przypadku napęd skanuje z większą prędkością. Ciekawy jestem czy ktoś spotkał się już z czymś takim. A może są lepsze programy do sprawdzania jakości i poprawności nagranych płyt. Ciekawi mnie również doświadczenie kolegów w archiwizacji bardzo ważnych plików w moim przypadku fotografii i filmów. Na czym wypalać, żeby wytrzymały jak najdłużej. Kieruję się doświadczeniem forumowiczów i wypalam na Verbatimach i TDKach. Zauważyłem niestety na kilku Verbatimach wypalonych nie tak dawno kilka żółtych kwadratów. Wdzięczny będę za opinie i sugestie.
|