Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.09.2004, 13:26   #10
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mallow
ale kupujac canona albo epsona moze sie zniszczyc glowica
i wtedy 250 zl w plecy za wymiane glowice ... paranoja
Nie 250 tylko 400-650 zł zależnie od modelu, ale nie o to chodzi, bo równie dobrze można powiedzieć "chodząc po chodniku można złamać nogę ^_^ ". Canon i Epson montują w swoich drukarkach głowice wysokiej jakości. Ja na swoim Epsonie wydrukowałem już ponad 150 000 arkuszy, (bywało że drukarka chodziła całą dobę, a ja tylko uzupełniałem papier) i nic się nie dzieje. Poza tym w tych modelach wymieniasz sam atrament bez głowicy co znacząco wpływa na koszty eksploatacji. Co do zasychania to nie masz się czym martwić bo każda drukarka ma opcję czyszczenia, ale tutaj też trzeba zwrócić uwagę na ilość zużywanego na ten cel atramentu np.: Epson - ok. 5% kardridża, HP - ok. 20%, w innych nie wiem. Do Epsona i Canona można kupić bardzo tanie zamienniki atramentów (ja używam franc. Armora), ale unikaj wyrobów z dalekiego (i bliskiego też) wschodu, czego nie można powiedzieć o Lexmarku i HP. Nie daj się również zwieść rozdzielczością, bo to najbardziej eksponowany parametr drukarki, ale Epson (Canon pewnie też) lepiej drukuje w rozdzielczości 1200 dpi niż np. Lexmark w 2400 dpi. Na zakończenie dodam, że 98% firm poligraficznych i reklamowych (wiem, bo w tym pracuję) używa do wydrukuw próbnych Epsonów i Canonów.

priv
echoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post