nie koniecznie ze musisz kazdemu pc'towi dac inne porty mozesz np jak wczesniej wspominalem np tylko te ktore sa Ci niezbedne reszte "zamykam" w routerze z 65535 portow mam otwartych 40-i reszta "zabita deskami" domyslnie po WAN'ie ale i po LANIE tez zeby cos "nie "wychodzilo" bez mojej kontroli a jesli potrzebuje "Virtual Server to pisze sobie "porty" te ktore chce pewnie jest inna zasada w systemach pelniacych to zadanie dlatego troszke jest to odmienne a na pewno nie jest to zle co do "publicznych pc-tow" jak wspominales to jesli otworzysz np port 20 - 21 (FTP) to wtedy Twoj pc-t ktoremu chcesz przydzielic ta funkcje wpisujesz jego LAN-owe IP a zeby miec pewnosc ze pc-t 2 nie przejmie dlatego routery maja tzw funkcje DHCP serwer po adresach MAC karty (adres sprzetowy karty) jesli uzywasz windowsa z serii NT to wpisujesz ipconfig i tam sa Twoje adresy MAC i IP a co do rejestracji pod tym adresem co podalem to ta uslyga Dyn DNS po prostu "rezerwujesz nazwe XXXX" sprzwdzajac przed tym jaki ostatni IP (aktualnie dzialajacy) i od tego momentu zaczyna "Ciebie poszukiwac czasem moze namierzanie trwac nawet 30 min ale znajdzie Ciebie bo jak sobie "ustalisz nazwe na routerze taka bedzie Ciebie "szukal". Moj znajomy juz uzywa tego sam niewiedzial ze to istnieje

ftp juz mu od dawna "dziala" bo do tej uslugi musisz sobie przypisac "login i haslo" do innych serwerow odradzam ktore 'wymagaja stalych IP" WWW moze tez byc serwer poczty .. w skrocie uslugi serwerowe "podstawowe"
co do ilosci otwartych portow im mniej jest otwartych tym bezpieczniej dla Ciebie wiekszosc nawet 'glupich wirusow i tak mogla mi najwyzesz "czekac" na polaczenie ktore w "zycu by nie uzyskaly"