mam niezbyt optymistyczne wiadomości - koledzy przeprowadzjący test najnowszych nagrywarek (w tym wszystkie dostępne DL) powiedzieli mi właśnie, że test kompatybilności nagranych płyt DL (Verbatim i Ritek) z odtwarzaczami DVD, poszedł bardzo kiepsko... przeprowadzono go na dziesięciu stacjonarnych playerach popularnych marek i żadna nagrywarka/nośnik nie sprawdziła się w 100%. niektóre płyty nie czytają się zupełnie, w innych tylko 1 warstwa itd. np. moja Yamaha czyta Verbatimy, a kolegi Philips już nie - ciekawe bo obaj ci producenci korzystają z praktycznie identycznych układów i technologii...
cholera wie czy to wina nośników czy palników - moim zdaniem wszystkiego po trochu bo technologia DL została wprowadzona zbyt szybko, zanim pojawiły się nośniki i można było wszystko dokładnie przetestować. generalnie roczarowanie...
ja w każdym bądź razie poczekam z zakupem nowego palnika aż będę miał pewność, że nie wydam kasy na jakiś prototyp
update: jak wynika z testu, słabsze i tańsze odtwarzacze lepiej sobie radzą z odczytem płyt DL. markowy sprzęt jest bardziej rygorystyczny...