Mam nagrywarę TEAC W50D, odtwarzacz DVD Rom Liteon i stacjonarny DVD 625 Philipsa. Nagrywam od roku czasu. Nagrywałem na płytach +R -R -RW +RW Emtec, TDK, Sony, AXE, Vobis, TEAC, Platinum, Verbatim, Esperanza, Bluepop i jeszcze nie wiem na czym - i powiem tak - w normalnym użytkowaniu (zazwyczaj stacjonarny DVD) nie widzę różnicy pomiędzy tymi wypalonymi płytami. Zdarzyło się zepsuć Vobisa, ale zepsułem też TDK i Emteca. Nie mogę powiedzieć, że ta, czy inna firma robi lepsze czy gorsze płyty. Może wyjdzie to za jakiś czas, ale tak jak mówię mam płyty nagrane nawet rok temu i nic się z nimi nie dzieje.
Inna sprawa to wykresy w Kprobe.
Tutaj zaczynają się jaja. Od kiego zacząłem je robić, to stwierdziłem, że teraz to już naprawdę nic NIE WIEM!
I powiem tak - w moim przypadku mają się one ni jak do codziennego użytkowania płyt dvdr.
Moim kryterium wyboru nie jest wykres z jakiegoś programu, ale to czy nagrywarka na której ją nagrywam toleruje te płyty czy nie!
Najlepsze jeszcze jest to, że wiele osób sugeruje się przy zakupie płyt wypowiedziami osób, które nagrywają je na innych nagrywarkach niż oni sami posiadają.
Żeby testy były wiarygodne, musi zostać zachowana dla nich wspólna platforma, tzn: ten sam model nagrywarki, ten sam firmware i ta sama płyta.
Moja konkluzja jest taka:
1.kupcie nagrywarkę dobrego producenta
2.nie sugerujcie się wypowiedziami innych
3.wypróbujcie jakie płyty wasza nagrywarka toleruje najbardziej (zbaczycie, że ta tolerancja będie szeroka i zabardzo z tym nie przesadzajcie)
4.czym ważniejsze dane- nagrywajmy wolniej.
Ciekawe co na to fachowcy?![B]
|