Dyskusja: NOSNIKI DVD-R/+R
Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.09.2004, 22:15   #1445
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie chce mi się kłócić na temat Kprobe, ale podczas skanowania tym programem płyty co się dzieje: ta płyta jest czytana, czy zapisywana? o_O

Kprobe pokazuje, ile błędów pierwszego i drugiego poziomu powstało podczas ODCZYTU danej płyty w danym napędzie. I często ten wynik g.wno ma do tego, z jaką jakością dana płytka została nagrana. Oczywiście, można wyciągnąć na podstawie Kprobe pewne ogólne wnioski, ale tylko dla DANEGO EGZEMPLARZA napędu. Każdy z nas ma inny napęd, przez co wyniki uzyskane w Twoim napędzie po prostu mi powiewają. A że nie mogę sprawdzić nagranej przez Ciebie płytki w swoim napędzie -- patrz końcówka poprzedniego zdania.

Podam taki przykład: do niedawna miałem nagrywarkę 411S przerobioną na 811S. Na tym "811S" nagrałem ok. 50 płyt Esperanza SE (GSC002). Sprawdzałem je Kprobe i wyniki miałem na poziomie 500 - 600 PI, poziomu PIF dokładnie nie pamiętam, ale był dwucyfrowy. Nośnik powiecie -- jakościowy śmieć. Płyty średnio się czytały na tej 811S, ale na combo LG w drugim komputerze -- idealnie.

Kupiłem 812S i oczywiście przerobiłem ją na 832S. Z ciekawości sięgnąłem po płytki nagrywane na 411S/811S -- i co się okazało? W Kprobe jest ok. 200 - 250 PI i poniżej 10 PIF. Czyli -- płytki jakościowo niezłe.

Jaki z tego morał? Kprobe g.wno wie na temat jakości zapisu. Pokazuje on możliwości ODCZYTU danego napędu na danej płytce.
mbar jest offline