Nagrywarka Destroyer!
Witam. Mam problem i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Od kilku dni jestem posiadaczem nagrywarki LiteOn CD-RW SOHR-5238S. Wszystko było w porządku aż do dziś. Dosłownie godzinę temu miał miejsce incydent. Rozpakowywałem "w locie" archiwum Rara gdy nagle usłyszałem wielki huk. Komputer natychmiast mi się wyłączył, odciąłem jakiekolwiek źródła zasilania i sprawdziłem co jest nie tak. Zaniepokoił mnie widok leżących na podłodze pod nagrywarką kawałków płyty. Wyjąłem tackę i moje podejrzenia okazały się słuszne. Cała płyta była w kawałkach. Udało mi się wyjąć to co było bezpośrednio na tacce oraz część trzymając nagrywarkę pionowo. Nagrywarkę od razu sprawdziłem. O dziwo ani komputer ani nagrywarka nie ucierpiały. Jestem jednak przekonany, że w środku są nadal większe kawałki płyty, które po spotkaniu z laserem nagrywarki bądź inną częścią mogą mieć katastrofalne skutki (czyli nagrywarka do śmieci). Na domiar złego w gwarancji od producenta widnieje taki punkt:
"Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń powstałych w wyniku :
- Pęknięcia nośnika danych (płyty CD-R, lub DVD i innych) podczas odczytu lub zapisu (dotyczy napędów optycznych)."
Reasumując:
1) Wygląda na to, że własnie straciłem gwarancję czy może są jakieś odstępstwa od wyżej wymienionego punktu i mogę oddać nagrywarkę do naprawy?
2) Czy szczątki płyty stanowią realne zagrożenie dla funkcjonowania nagrywarki czy może ich obecność w niczym nie przeszkadza? Wie ktoś jak się pozbyć tego badziewia bez rozkręcania sprzętu (sam już nie wiem co mówię)?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
Berb
|