Nie no wiesz - ja sie ciesze ze znowu pojawiaja sie takie tematy zamiast gadania o jakis p1erdolach, ale przestrzegam cie przed jednym - jak dobrze zrozumialem chodzi Ci glownie o test zapisu na roznych FW. Tylko jest takie jedno 'ale' robiaz takie testy testujesz zapis i odczyt naraz. Co za tym idzie - 2 identyczne wyniki moga znaczyc : ten firmware nagrywa tak samo i odczytuje tak samo jak drugi LUB ten firmware zapisuje gorzej lecz odczytuje lepiej od drugiego (ew. na odwrot) -> wyniki sa podobne, ale nie wychwycilismy tego co trzeba. Jest jednak male pocieszenia w wiekszosci wypadkow bedzie pewnie sytuacja pierwsza - czyli ten sam wynik powoduje ten sam odczyt i ten sam zapis, ale tak nie musi byc. Tak samo sprawa wyglada z testowaniem plyt DVD w Kprobie. Tak naprawde wybierajac 6x 8x czy nawet MAX w kprobie w wiekszosci przypadkow nie uzyskamy razaco roznych wynikow, ale ze wzgledu na to zeby zachowac wzgledna powtarzalnosc wynikow przyjelo sie cos takiego ze ustwiamy predkosc 4x, choc w CDRach obowiazuje nadal testowanie na MAX speed lub z ustalona wysoko na poziomie min. 40-48x.
Takze to wszystko zalezy jak dokladne wyniki chcemy uzykac. Wydawalo mi sie ze tobie chodzi o 'wysrobowane' wyniki do ktorych co prawda ja nie przywiazuje wiekszej wagi ale rozumiem ze kogos moze to zajmowac. Niestety testy na roznych BIOSach tego nie zapewniaja w 100%.
|