Podmiana napedów,nagrywanie,czytanie
Zauważyłem, że w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\Cdrom\Enum
zamienione są miejscami nagrywarka i DVD. Poprzednio wartością nazwy "0" było DVD teraz jest to nagrywarka i konsekwentnie wartością nazwy "1" była nagrywarka a teraz jest DVD.
DVD to Pioneer DVD 500M i jest podpięte jako Slave na primary IDE, natomiast nagrywarka LG jako master na secondary IDE.
Jednakże wobec wielości wpisów w Rejestrze po prostu nie wiem czy powrót do poprzednich wartości danych nie spowoduje generalnego bałaganu, tym bardziej, że jak podaje iny klucz: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\AutoplayHandlers\UserDefaults nazwa dla np. nagrywarki brzmi
"H:\\?\IDE#CdRomHL-DT-ST_CD-RW_GCE-8160B________________2.01____#...".
Napędy podpięte są jak rozumiem do woluminu H: a jako żywo kończę literki na F:. Piszę o tym dlatego, że być może to jest przyczyną tego, że nie mogę nagrywać, Autoodtwarzanie nie działa - ale zwykłe korzystanie z napędów działa - SFC /scannow nie działa, raportuje, że nie ten nośnik - niemożliwe - lub że napęd jest uszkodzony. Podgląd zdarzeń pisze, że " Kod uruchomienia usługi Imapi wysłany. Usługa weszła w stan uruchomienia" i drugi komunikat zaraz po tym że "usługa IMAPI została zatrzymana.". Jest jeszcze komunikat o tym że:
Typ zdarzenia: Ostrzeżenie
Źródło zdarzenia: Cdrom
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 51
Data: 2004-09-20
Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\CdRom0.
Gwoli wyjaśnienia zaznaczę, że napędy nie były przepinane no i skoro same się przestawiły to niech wrócą na swoje miejsce, ale jak to zrobić i przwrócić funkcje? Czy ktoś może mi pomóc tę zagwozkę rozwiązać?
Mirek
|