Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.09.2004, 11:58   #3597
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Nero bazuje na podobnych procedurach, a to ze litek jest coraz lepszy to inna historia. Co do dorownywania i przewyzszania. Niektorym dorownal, niektore przewyzszyl, a do niektorych mu jeszcze brakuje.
Długo jeszcze będzie trwał spór czy LiteOn, Nec, Pioneer a może Plextor. Nic nie stoi na przeszkodzie aby NEC czy Pioneer również mógł dokonywać pomiarów liczby błędów PI/PO. Szkoda, że producenci o to nie zadbali. Normy są wyznaczone przez ECMA i są wskaźnikiem jakości płyt. A sprawdzić można stosując bardzo drogi sprzęt pomiarowy, raczej nie dostępny dla przeciętnego użytkownika. Pozostaje nam Kprobe i Nero. Płytki wypalone na LiteOn'ie dzięki Kprobe można dokładnie sprawdzać. Robię takie testy a wyniki dają obraz co jest złe a co dobre. Przy obecnych cenach płytek markowych jaki jest sens poszukiwać w miarę dobrze nagrywalnej taniej płytki jak po pewnym czasie i tak dane na niej trzeba będzie ponownie przegrać. Odrobinę drożej i prawie 100% pewność na lata. To jest chyba lepsza droga.
A tanie dobre do testów. Nagrać i do kosza. Ja tak robię.
A co do jakości innych napędów. Pozostają tylko przypuszczenia, domysły bo tak naprawdę jak je dokładnie sprawdzić. Czytając na innych napędach czy DVD Player'ach. To tylko częściowy sprawdzian a wiele zależy od korekcji napędu. Na jednym będą czytane na drugim nie. A błędy pozostaną. I dalej domysły. Oczywiście można wypalać i sprawdzać na LiteOn'ie. Ale zaraz pojawiają się uwagi zwłaszcza gdy są większe błędy, że takie pomiary są niedokładne i niemiarodajne. I słusznie.
Dlatego dopóki nie będzie można podobnie sprawdzać innych napędów pozostanę przy LiteOn'ie. A na wybranych nośnikach wypala znakomicie. I nie ma sobie równych.
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Wracajac do tematu, to chyba niedokladnie przeczytales posta kolegi ktory pisze o czym innym - nagral na 401 plytke - chodzilo, nagral taka sama plytke na 832 - chodzilo ale haczylo. A wyklesy na 832 mial duzo lepsze niz na 401. Gdzie tu wykresowa logika i konsekwencja ??
Nie mam podstaw twierdzić, że zaistniał taki przypadek. Kolega nie zamieścił wykresu płytki nagranej na obu napędach. Jest wiele przyczyn takiego zachowania. Ja osobiście nie miałem takiego przypadku, aby przy małej ilości błędów płytka zacinała się. Oczywiście wyjątki istnieją ale to nie powód podważać wyniki Kprobe czy Nero.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.09.2004 o godz. 14:23
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post