Cytat:
Napisany przez slawekj
Nie można tak porównywać. To te same nośniki ale inne płytki ( inna wielkość pliku i skanu). Każdy następny napęd to poprawiona mechanika i korekcja. I jaka gwarancja, że modowany napęd działał poprawnie. To, że takie różnice to naturalne. Napęd 832S jest lepszy a następny 1633S który testuje to zupełnie inna mechanika i technika zapisu na korzyść nowego modelu.
Właśnie takie porównania wprowadzają w błąd. Test powinien być na tym samym nośniku z tej samej dostawy, zapisywany jednakowym plikiem na tym samym sprzęcie. Takie porównanie j.w. daje obraz istnienia różnic jakości wypalania na różnych napędach przy różnej konfiguracji i oprogramowaniu. 
Dla przykładu podam opisany przypadek zmiany transferu danych z 23MB/s na 33MB/s a różnice w ilości błędów PI zmniejszyły się o 17%. 
|
Nie chodzi mi o to który napęd jest gorszy lub lepszy, ale o to, że Kprobe jest niemiarodajny. Oto historia jednej płyty palonej 401 (verbatim x8 palony 2.4) a sprawdzanej na 401, HD166 i 832 dwa razy w parodniowych odstępach. W sumie zakwalifikowałem ją jako haczącą się w stacjonarce. O ile nie dziwiłby mnie ten fakt biorąc wykresy z 401 to biorąc pod uwagę wykres z 832 nigdy by tego nie spodziewał.
maniek