Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.09.2004, 08:39   #28
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Y@nkee_PL
Sempron pracuje na szynie 333MHz i stąd wyższa wydajność
i dlatego 2Ghz nie równa się 2GHz
Kopiuje za serwisem benchmark.pl z dzialu mini recenzje czytelnikow... jedyna bardzo dobra recenzje, z ktorej wynika:

Z wielkim zdziwieniem zaobserowałem pojawienie na różnych stronkach internetowych recenzji najnowszego dziecka AMD - Semprona. Co ciekawe wiekszość z portali opisywała i wychwalała to cudo przygotowane pod podstawke socket 754.
Nikt jednak tak naprawdę nie pokusił się o faktyczne porównanie mozliwości tego procesora w zestawieniu ze starym "Duronem" - Na moje szczęscie przed zakupem tego typu sprzętu miałem mozliwość przetestowania go na moim sprzęcie. Do tej pory w moim "gnieździe" osadzony był Duron 1.6 @2.0ghz - wiecej go nie podkrecałem bo mam naprawde słaby cooler - Igloo 2450 , który kręci się z predkością 2200 obrotów na minutke (sic!!).

No ale do rzeczy. A więc po osadzeniu semprona w gnieździe i załozeniu na niego cooper shima oraz silniejszego wentylatora - pierwsze rozczarowanie- procesor zgłasza się jako Athlon 900 - hmm - mówie no dobrze bios nie zaktualizowany - a więc poszukamy takowego na stronie producenta - Niestety Epox - jeszcze nie ma biosu który by rozpoznał tego typu procesor. Myśle sobie więc jeśli go rozpoznaje jako Athlona to niech tak juz zostanie. I dalej kręcimy magistralką na nominalna czestotliwość dla tego procesora czyli 166 mhz - i tutaj rozczarowanie bios albo nie wstaje albo rozpoznaje go tradycyjnie jako Athlona 900. Po kilku nieudanych próbach dobrego ustawienia udało mi się go puścić na 200 mhz magistrali -9x 200 +1800 Mhz, co dało ustawienia jak jak Athlon 2200+. No stwierdzam całkiem nieźle. Niestety, po zmianie napięcia rdzenia procesora i otwarciu obudowy maksymalnie udało mi się go podkrecić na magistrali 210 Mhz co dało realną wartość1890 Mhz=Athlon 2300+.
I teraz dylemat: a o ile to cudo jest szybsze od mojego "Starego" również podkręconego Durona - i co się okazało pomimo szybszej magistrali i wiekszej pamieci cache Duron 2Ghz pobił o srednio 10-15 % nowego podkręconego Semprona. Jedynie gdzie procesor ten wygrał z Duronem to w teście przepustowości pamięci o ok 10 %.
Aby, było ciekawiej po pozostawieniu sobie coper shima na starym coolerku (tym sic) bez trudu wyciągnąłem na Duronie 2200 Mhz co w testach sandry odpowiadało Athlonowi 3000+ . A mam jeszcze nie odblokowany cache.

Jaka może wiec być konkluzja z po takim teście. Sempron nie jest złym procesorem, ale nie oszukujmy się nie jest on napewno udanym zakupem dla Oc. Mówie tutaj oczywiście o modelu 2200+ , który chodzi nominalnie z częstotliwością 1500 Mhz. Również ta nieszczęsna specyfikacja 2200+ w rzeczywistości jest zawyżona. Odpowiada ona tak naprawde Athlonowi 1900+.
Nie potrafię powiedzieć jak przedstawia się sprawa wydajności w innych sempronach pod socket A. Zdecydowanie jednak odradzam ten zakup posiadaczom Duronów 1.4, 1.6. Ghz - bo te raz że, się świetnie kręcą, dwa są poprawnie rozpoznawane przez bios no i co ważniejsze mozna z nich zrobić bez problemu Athlony, a ich wydajnośc po podkręceniu bije mimo wszystko nowe Dziecko AMD.
A więc pozostałem przy moim "starym"- dwu miesięcznym duronie, którego za nic nie zmienie - ale coolerka napewno w najblizszym czasie a wtedy drżyj sempronie 28......

no i co? starsze durony sa lepsze?