Dyskusja: w2k
Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.09.2004, 09:25   #22
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez houston
hmm jesli wcisles wczesniej swoj hdd pod macierz RAID a byl rozumiem spiety z innym hdd czy sam ?? bo jesli spiety z 2-m hdd to procedura "usuwania do standardu single to moze "kosztowac stworzenie od nowa partycji". nawiasem mowiac 2k uzywa NTFS w ver 5 a XP ver Pro i Home w ver 5.1 wiec nie jtedy droga a ntfs 6 takiej ver nie ma ... NTFS 6 to dopiero Loghorn ma uzywac wykorzystujac "partycje SQL'a serwer" jesli widzisz 130 GB a tylko 20 GB nie masz dostepu ... to albo "cos skopales w czasie formatu ja bym w narzedziach m$ skasowal ta nieszczesna partycje i zalozyl od "nowa" ale sprawdz przy okazji jakie "woluminy /partycje posiadasz" bo jesli uzywales w macierzy RAID to musisz miec jako HDD dynamiczne natomiast w pracy typu single mozesz miec podstawowy lub dynamiczny ale wtedy "woluminy proste" w macierzach raid mozesz miec wolumin "laczony" czyli 2-a hdd tworza Ci nastepny "hdd" lub 2-i laczony czyli mozesz czesc z 1-o polaczyc z 2-m ... a propo zlicania 'pojemnosci" jesli bios pisze 160 GB on liczy binarnie natomiast system juz 10-e wiec jesli pisze 160 GB to w sys powinienes miec dostepnie max 150 GB w tym kosza "indeksowania NTFS'a" jesli nie uda sie usuniecie tej "partycji" to bedziesz zmuszony zrobic "tzw najpilniejsze kopie danych (nosniki wymienne plyty CD/DVD R/RW) i w czasie instalki winzgrozy usun i zaloz partycje od nowa ... albo jesli chcesz pewnosc ze partycje sa "skasowane uzyj plyty inst Linuxa bo widzi wszystkie partycje i mozesz "wykasowac wszystko" a wtedy miejsce bedziesz mogl sobie zagospodarowac
sorrki ale mozg se sformatuj dyusk pod ide zrobilem więc normalne instalatorem xp partycje chcialem dać w2k on widzial hdd jako 130 giga więc walnąłem go do raida kontrolera ide obslugującego one hdd na ide i był już jako single i widziany normalnie przez w2k więc widzę jedną możliwość bios mobo widzi go poprawnie ale problemy z interpretacją ma w2k bo partycje byly robione pod xp więc qrde formatuję caly dysk i wali mnie moja mobo jest tak dziwaczna że po prostu ręce opadają;