Dyskusja: Barton czy AMD64
Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.10.2004, 17:34   #11
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@memorando, zablokowane pci jest w kt800pro zresztą wcale nie jest złe niezablokowane pci, dyski nadluga metę wytrzymują pci na poziomie 37-39MHz (moje seagate b4 i b2 jechały na takim około 2lata 24h na dobe i nic im się nie działo) a wzrost taktowania pci daje wzrost przepustowisci alles magistral i next ogólny wzost poweru kompa większy niż taki sam wzrost TYLKO taktowania procka, a co 64bitowców to zaletą amd64 (ten ma już rozsadną cenę a i kt800 to wcale rozsądny chip (ja lubię via) ) jest niska temperatura a po właczeniu C'&'Q ultraniska co przekłada się na cichosć kompa +milutka wydajność + prawdopodobnie mniejsze problemy ze zbyciem proca i mobo w przyszłości
co prawda są i dodatkowe koszty (lepsze pamieci bo standardowe ddr400 to za mało aby poważnie sie bawić w bujanie blaszaka) a i jeszcze jedno nie mam żadnych kłopotów z pamiątkami kingston hyperX (2x512) ani z twinmosami ddr400 lecz teraz twiny są wąskim gardłem, bo idą na "normalnych" parametrach tylko do 230 stabilnie (250 komp wstał (bez podnoszenia napięcia na cpu i memorkach ot tak z marszu ) lecz z dysku 160giga zrobiło się magicznie 250giga i winda powiedziała dość )
aha dyski beda się kaszanić nie od nadstandardowych pci tylko od niewystarczającego chłodzenia , dopiero pci na poziomie powyżej 39 może być wrogiem dysków lecz na to że będą problemy, ma niebagatelny wpływ właśnie temperatura a z czynników losowych to jakość mobo i samego dysku (w serii mogą być takie którym to nie bedzie szkodzić jak i takie które będą nadwrażliwe na takie traktowanie)

pozdro
ps musiałem się pochwalić nowym nabytkiem
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post