Zabezpieczenie SD 3.20.020 (SD 3.20.022) użyte m.in. w Doom3 i Sims2 jest obecnie nie do skopiowania w postaci 1:1. A tak właściwie potrafi podobno to zrobić tylko jedna (kompletnie mityczna) nagrywarka DVD Toshiba, o której wspominano na forum jako o napędzie 3sheep. Nie wystarczy więc soft i "odpowiednia" wypalarka...(bo trzeba by mieć tę właśnie Toshibę). Każda wypalarka 2sheep jest odpowiednia, bo jedyny obecnie sposób na skopiowanie to emulacja. CloneCD nie wykonuje kopii 1:1, emuluje zabezpieczenie --- podobnie jak Alcohol gdy postępuje się w/g podanej gdzieś wyżej instrukcji. Można też obraz zrobić na profilu SD2/3 i włączyć emulację Daemon Tools. Ale emulacja jest konieczna, nic innego na razie nie wymyślono (Pomijam lekarstwa, "maleńkie pliczki" itp., bo kopia z ich użyciem nie wymaga myślenia).
Jest jednak szkopuł -- nagrane przez was płytki nie chcą chodzić w każdym napędzie. Świadczy to tylko o tym, że nie są to kopie 1:1 bo takowym jest obojętne w czym się kręcą, i tak będą działać. Nie jest to dziwne bo nikomu nie udało się jeszcze takiej kopii wykonać.
Jeśli więc decydujecie się na użycie CloneCD lub emulacji w Alcoholu --- róbcie to świadomie i nie oczekujcie cudów. Wtedy rzeczywiście dużo zależy od sprzętu bo w jednym może to działać, w innym nie.
By pozbyć się tych problemów - emulujcie przez Daemon Tools. Jeśli nie chcecie mieć problemów typu "u mnie działa a u niego to już nie" trzeba dysponować obrazem CD1 (a nie emulowaną kopią CD1 nagraną już na płytkę). Obraz nie może być typu ISO.
Pisałem już o tym na początku dyskusji, ale chcę powtórzyć bo : 1. sprawdziłem już kilka razy i jest to skuteczne. 2. nie można inaczej pozbyć się ryzyka związanego z typem napędu (zadziała , nie zadziała).
Obraz CD1 trzeba nagrać na płytkę 800 MB. Jeśli na tę samą płytkę nagracie też Daemon Tools to z takim zestawem pod pachą możecie śmiało walić do kumpla by zainstalować i uruchomić The Sims2... I nie musicie wgrywać obrazu na twardy dysk - po włożeniu płytki z obrazem do napędu mozna go stamtąd podpiąć do napędu wirtualnego Daemon Tools, będzie chodzić a 750 MB miejsca na HDD ciągle będzie wolne.
Ostatnio zmieniany przez dejmag : 02.10.2004 o godz. 00:32
|