Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.10.2004, 14:58   #1
Dżacho
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.10.2004
Dżacho w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy LiteOn SOHW-1633S + Esperanza CD-RW x4 - big problem

Mam problem z LiteON SOHW-1633S i płytką Esperanza CD-RW x4 (stareńką). Podczas wykasowania tejże płytki nagrywarka zawiesila się: Alcohol pokazywał max czas wykasowania 2:30, jednak po ok 5 min nagrywarka jeszcze nie skończyła, więc wcisnąłem Anuluj, lecz program przestał odpowiadać i nagrywarka też (dioda "pracy" nagrywarki dalej migała). Po różnych zabiegach jedynym skutecznym okaza się "twardy" reset. Lecz po tym "zabiegu" LiteON przestał czytać płytki cd-r i cd-rw, a czyta i nagrywa wszystkie dvd.
Wymieniłem na nową ("stara" miała ok. 7 dni ).
I znów wrzuciłem płytkę cd-rw x4 Esperanzy (nie wiedząc, ze to Esperanza może być przyczyną problemów). Zrobiłem format - tym razem w Nero. Poszło bez problemu. Następnie zaznaczylem kilka małych plików do nagrania, włączyłem nagrywanie i... nagrywarka przy 50% "stanęła", wyskoczył komunikat Nero" "Power calibration error" - wskaźnik nagrywania płytki nadal migał - i po ok. 30 min nagrywania znów musiałem zastosować "twardy" reset (znów zwis nagrywarki ). Po czym LiteON znów nie obsługuje płytek cd-r i cd-rw, tylko wszystkie dvd . Obie nagrywarki miały różny firmware. Próbowałem innych firmware'ów, ale nic to nie dało - czyli to nie firmware'u problem. Może ktoś wie co zrobić?
Aha, wystrzegajcie się Esperanzy cd-rw x4 na LiteOn-ie
Dżacho jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online