Cytat:
Napisany przez CIAPEK
Witam!
Z racji tej, że zanim zmienie komputer jednak minie troche czasu ponieważ w ostatsnim czasie czekały mnie wydatki innej rangi zastanawiam się czy jest sens podkręcenia troche mojego leciwego Celerona 566 MHz.
Nigdy tego nie robiłem nie wiem nawet do końca jak to zrobić. Wiem, że w biosie chyba pzestawia się napięcie czy coś takiego  \
Spróbować chyba można bo to zawsze daje kopa.
Chciałbym go podkręcić na jakieś 80% możliwości - na pewno nie na maxa bo boję się rozwalenia a wtedy będzie kaplica jak zostane bez komputera.
W gre oczywiście wchodzi nowy cooler - więc polećcie mi coś dobrego, niedrogiego co skutecznie schłodzi procka  na taki zakup byłbym gotowy.
|
Akurat zlota seria tych celeronow II to byly modele 533, poniewaz one bez problemu pracowaly na FSB = 100 MHz, czyli latwa i tania droga mozna bylo miec procesor o wartosci 800 MHz poniewaz 8 x 100 MHz (byl dawno temu caly artykul w ktoryms tam CHIPie jak sie do tego zabrac), co do Twojego procesora musialbys sprobowac podniesc wartosc do 100 MHz, jak to wynika z zalaczonych screenow, powinienies miec 850 MHz... jednak wszytsko to zalezy od konkretnego egzemplarza procesora itp. w gre wchodzi takze plyta glowna, a dokladnie jej bios, jesli mozna taka wartosc nadac z poziomu biosu - super odbedzie sie bez rozkrecania obudowy, jesli jednak jest tam "zworkologia" bedzie troche zabawy, bo trzeba przestudiowac dokumentacje danej plyty glownej i ewen. nadruki.
pamietaj przy tym ze muisz miec kosci pamieci pracujace na 100 MHz, czesto montowano w tamtych czasach tansze pamieci FSB = 66 MHz
Nie przestawiaj czasem procesor na FSB = 75 MHz (moga sie pojawic takie sugestie od innych), podniesie sie wartosc pracy procesora, ale zaklocic mozesz cala magistrale PCI i ISA a przy tym prace dysku twardego i grafiki (AGP) a przy tym po takiej eksploatacji moze sie cos przepalic, specjalnego kopa nie odczujesz.