Cytat:
|
Napisany przez CIAPEK
ojejku jejku
to moja mobo...
Gadałem już z raptorem bo on mial tego samego procka i plyte tej samej firmy i tak jak u mnie maxymalnie mozna ustawić 83 MHz CPU Frequency czyli to FSB jesli dobrze rozumiem. Nawet wiatraka nie zmieniał
Jak sprawdzić czy ten procek ma zablokowany mnożnik? Czyli CPU Ratio tak? tu mam ustawione standardowo X8 wiecej sie nie da
W biosie w "cpu speed settings" mam wlasnie tylko dwie pozycje
CPU Ratio i tu max X8 (ustawione standardowo) czyli mnoznik zablokowany tak?
druga pozycja...
CPU Frequency i teraz sie zastanawiam czy przełączyć na 83 MHz. Na 75 juz odpalilem raz kompa i wszystko działało, ale wole jeszcze raz sie upewnić bo niektorzy tu mnie nastraszyli.
Rozumiem przez to że nie musze komputera rozkręcać w celu szukania pewnych rzeczy na mobo?
pzdr i dzieki za zainteresowanie 
|
Plyta glowna to Lucky Star... nie spodziewaj sie za wiele, jesli procesor nie pojdzie na 100 MHz to moze byc wina pamieci, ktore nie pracuja z predkoscia 100 MHz a 66 MHz... co do podkrecania FSB na 75 albo 83 MHz jest na tyle ryzykowne ze rosne wartosc magistrali PCI, od razu problemy nie wystapia, ale moga po jakims czasie (tydzien, miesiac, wiecej?) zrob sobie kompresje jakis plikow w zipie, a pozniej sprobuj to odczytywac, zwroc uwage czy nie ma bledow... jelsi sie pojawiaja tym wieksza szansa na awarie dysku.
SID ma racje wiecej pamieci poprawi dzialanie komputera, podniesienie samej czestotliwosci pracy procesora bedzie juz marginalnie odczuwalne