Witam.
Dzisiaj odebralem przesylke z wyzej wymieniona nagrywarka. Wymontowalem swoj dotychczasowa nagrywarke(tez liteon, ale cdrw

) i podlaczylem dvdrw.
Od razu zaczalem testowac jak to wypala dvd

I ku mojemu zaskoczeniu wypalenie 512mega na plytce dvd-rw + od Emteca, trwalo, a wlasciwie trwaloby baardzo dlugo. Trwaloby bo po 7minutach palnik nagral zaledwie 3%. Przerwalem. Probowalem jeszcze na Sony rw+ i to samo, po 8minutach i nagraniu 5% plikow, przerwalem. Natomiast czyszczenie rw+ Emteca, trwalo ponad 60minut!!! tez przerwalem po tym czasie. Natomiast naped przyzwoicie nagrywa cdr. Na mojej starej wypalarce, takiej samej dlugosci plik byl nagrywany ok 3 minut, tutaj jest porownywalny czas. Natomiast troche sie zdziwilem, bo taka sama plytke cdr nagrywarka cdr wykryla jako plyte x52, natomiast dvdrw wykrywa ja jako plyte o maxymalnej szybkosci zapisu x24. Plytka to Emtec 700 x52.
Bardzo mnie zastanawia ten dlugi czas nagrywania dvd

Wyczytalem juz ze ten model po prostu tak ma ze dioda na napedzie nie swieci na czerwono tak jak cdr podczas nagrywania. Ok. Ale co jest z tym nagrywaniem dvd

Gdy tylko podlaczylem nagrywarke, wgralem nowy bios ze strony liteona. Nic w systemie nie zmienialem. Mam Nero 6,3,0,6, system to xp z sp2.
W gre raczej nie wchodzi zle podlaczenie napedu, bo przeciez cdr nagral bezproblemowo. Moze ktos z was ma jakis pomysl co sie dzieje?
Wlasnie nagrywam kolejny plik o objetosci 701mega i trwa to juz ponad 24minuty!!! Plytka to DVD-RW Sony. Nagrywam z predkoscia x4.
Czy po instalacji dvd rw trzeba jakos zmienic soft czy jak

Juz powoli zaczynam watpic czy nie kupilem uszkodzonego napedu...
Pozdrawiam