Od miesiąca jestem w posiadaniu nagrywarki LITE-ON CD-RW SOHR-5238S. Ogólnie nie narzekam na jej funkcjonowanie, lecz dochodzi do "dziwacznych" problemów z nagranymi w w.w. nagrywarce płytami Audio-CD. Mianowice, nagrałem już z paręnaście płyt (CD-R,CD-RW najróżniejszych producentów) z muzyką CD-Audio (z MP3 do CD-Audio za pomocą Nero). Na moim radiomagnetofonie z odtwarzaczem CD: Philips AZ 2040 występuje problem z odczytem tych płyt. Sprzęt albo ich wogóle nie widzi albo "od czasu do czasu" załapie. Dziwne jest to, że Philips bez problemu odtwarza wszystkie inne płytki CD-R z muzyką CD-Audio ale nagrane na innych nagrywarkach. Jeszcze dziwniejsze jest to że płytki CD-Audio wypalone na moim LITE-ON-ie grają bez problemu na komputerze, na innych wieżach i odtwarzaczach CD. Jestem zdezorientowany, ponieważ gdyby zepsuta była nagrywarka, płyty nie grałyby także na innych sprzętach, a gdyby zepsuty byłby radiomagnetofon - to nie odtwarzałby innych płyt.

?? Bardzo proszę o pomoc. Wspomnę że CD-Audio nagrywałem z różną prędkością (8-52x), w różych systemach (DAO,TAO), różnych programach, wspomnę także że problem nie występuję tylko na moim Philipsie (sprawdzałem też u znajomych). Kolega zauważył że różne nagrywarki różnie nagrywają, jedne "głębiej" inne "płycej", i dlatego mój Philips może mieć problemy z odczytem. Czy to prawda? Jak to jest w tym LITE-ON-ie? Wiem że nagrywarki posiadają BIOS, może tu coś należy zmienić? Zdaję sobie sprawę że to trochę dziwaczny problem, ale proszę o pomoc. Ja tu kompletnie nie widzę logiki. Z góry dziękuję.