Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.10.2004, 10:14   #1
Wooody
Bywalec

Data rejestracji: 18.06.2004
Wooody w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question P-CAV/Plextor kontra Z-CLV/Pioneer

Witam. Zaznaczam, że fazę wyszukiwarki mam już za sobą
Nurtuje mnie parę pytań od strony praktycznej. Czy w codziennym użytkowaniu w jakiś sposób zaznacza sie wyższość metody zapisu P-CAV nad Z-CLV? czy warto dać za tę przyjemność dodatkowo 300 zł?
Z tego co widzę, teoria stawia ten pierwszy system znacznie powyżej drugiego. Wymaga to jednak większych kosztów. Dawniej właśne tym próbowano usprawiedliwić wyższą cenę Yamahy a teraz Plextora (który ma P-CAV dla wszystkich prędkości). Co się stalo z nagrywarkami Yamahy, wiadomo;( Wszystko układało mi się w ciąg logiczny do momentu, aż nie przeczytałem o P-CAV w 3500A ale tylko dla prędkości 16x. No to jak, skoro już ją zaimplementowali dla najwyższej szybkości i jest to da'best, to czemu inne szybkości w Z-CLV? No i cena nie jest wysoka. Z innej stronki wyczytalem, że niektóre litki też ją stosują. To dlaczego Pioneer 108 nadal korzysta tylko z Z-CLV? I czemu jakość zapisów według testów w CDR-info nie jest wyraźnie gorsza dla szybkości 16x dla neca? To warto bulić 700 zł za lepszą technologię zapisu czy nie? A może to Z-CLV jest odpowiedzialne za kłopoty z odtwarzaniem na niektórych odtwarzaczach płyt nagranych z szybkością większą niż 4x, mimo że mają dopuszczalny poziom błędów? Faktem jest, że przynajmniej w moim przypadku, najlepiej i najwszechstronniej czytane są płytki 2x, a więc nagrane z CLV a nie z Z-CLV. Próbowałem rozstrzygnąć ten problem samodzielnie, ale jednak chyba muszę się zwrócić do lepszych w te klocki
Wooody jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online