Ja kupiłem taką właśnie kartę, tylko że nie w Komputroniku, a u siebie w Gliwicach. Przerobiłem ją zgodnie z artykułem, do którego dałem linka i karta działa bez najmniejszych problemów na taktowaniu 400/500. Może dałoby sie więcej wycisnąć z niej, ale nie mam zamiaru nadto jej dusić, a zresztą nie będę inwestował w dodatkowe chłodzenie po to, aby parę MHz więcej wycisnąć, bo się po prostu nie opłaca.
Polecam dlatego kości Samsunga 4ns, bo znajomy wziął z pamięciami Hynix'a 4ns i o dziwo artefakty się pojawiają przy taktowaniu 500MHz. Dziwne, ale prawdziwe... dla niego max. taktowanie (bez radiatorów na kościach), to 480MHz bodajże.
Od razu uprzedzam, że taktoania 400/500 są bez problemu osiągane na kościach Samsunga 4ns, a dalej to juz chyba zależy od szczęścia, na jaką kartę się trafi. Ale na zbyt wiele bym nie liczył. Z tego, co czytałem na różnych forach, to dla rdzenia niektórym zapaleńcom przy wyrafinowanym chłodzeniu udawało się wycisnąć jakieś 480MHz, a dla tych kości pamięci, to 550 maksymalnie. Są to wyniki naprawdę przy ekstremalnym kręceniu. Zaś bez montowania dodatkowego chłodzenia, niektórym udało się osiągnąć na rdzeniu 450MHz, a dla kości RAM z reguły w okolicach 530MHz.