Witam - mój pierwszy post troceh może nie pod własciwym topikiem ale związny mam nadzieje ze mnie nikt od razu nie zbanuje
Kupilem LiteOn 1213s i chodzi mi tylko o to żeby TANIO zrobić se backup danych z dysku - filmów .avi + obrazów gier 700mb (sfv+rary) itp..
nie za bardzo interesuje mnie wypalanie filmów itp.
Kupilem se płytki Mediastore DVD+R 1x-4x (wiem że lipne) i po tym co ogólnie na forum przeczytałem (cały topic 1213 na tym DRU od sony) strach mnie obleciał sciągnąłem se KProbe i - zawał, jest lipa totalna:
PI max - 1400
PIF max - 165
ALE wszystkie dane się na dysk kopiują i sfv obrazów gier są ok - kopiowałem po 2-3 razy
i teraz powiem o co mi chodzi - chce żeby te dane se leżały i tylko czasem bedzie mi potrzebne coś zgrać - nie pożyczam płyt nikomu!!! - serio!
Ile mi te dane na tych płytach mogą wytrzymać jeśli co jakiś czas obejrze z nich filma avi albo coś przegram itp. (rok dwa pół?) Czy konieczne jest kupowanie do tego droższych płyt. Czy flash do tego DRUM sony coś pomoże w przypadku chęci używania tanich płyt - nie za bardzo czaje takie rzeczy i nie 'lubie" sam kombinować.
-Reasumując co polecacie do backupu dużej ilości danych tanio używając LiteOn1213s.-
(Zdjęcia i własne dokumenty wypalam na zwykłych CDR Verbatim'a)