Akurat mam 2510A i 880N. Widzę, że różnice zostały przeniesione na siostrzyczki 3500A i 1616N. Pierwsza i widoczna, to strumień powietrza oczyszczający soczewki lasera i płytę w miejscu zapisu (TDK - te otworki na froncie). Myślę, że to nie taki głupi pomysł. Obie są bardzo ciche, ale TDK nawet nie ma wibracji na obudowie a Nec leciutkie. Łatwo to u mnie zaobserwować, bo obie mam na zewnątrz. TDK dodatkowo wyważało wirnik silnika śrutem, efekty są. TDK też troche lepiej robi to co bardzo lubimy. Ripowanie

Nec lubi sobie odpuścić w trakcie. Więc jeśli mi się bardzo spieszy, to jedną płytkę ripuję z ROMa a drugą właśnie z tdk. Dlatego Neca nie polecam jako jedyny napęd. Za to kompatybilność w wypalaniu różnych płytek jest o wiele wyższa w necu. Pali wszystko, nawet esperale. TDK miewa fochy (nie lubi np. całkiem przyzwoitych DataWrite). Ale jest jedna cecha dla której opłaca się kupić droższego TDK - GWARANCJA. Nie trzeba dostarczać nagrywary do sklepu, tylko odbiera ją i oddaje kurier. I to na koszt TDK

Podsumowując: obie nagrywarki się rożnią, ale są komplementarne