Cytat:
Napisany przez Proton
A ja uważam, że ceny w abonamencie wcale nie powinny być wyższe od pre-paid, bo i niby dlaczego??
Po pierwsze, w pre-paid nie dostajesz telefonu, ale też nie jesteś związany żadną umową i w każdej chwili możesz Operatorowi powiedziec adieu.
Biorąc abonament, wiążesz się na 2 lata umową, więc Operator ma gwarancję, że przez dwa lata będzie Cię miał i musisz mu płacić. Modele aparatów są różne, dla różnych taryf. Na pewno tak to skalkulowali, że płacąc im tylko abonament przez 2 lata, to spokojnie zwróci im się koszt telefonu, który otrzymałeś za 1zł i jeszcze zarobią na tym.
Uważam, że koszt połączenia poza pakietem minut z abonamentu, to zwykłe, niczym nie uzasadnione zdzierstwo i tyle. Koszt telefonu i zarobek, to mają wliczony w abonament, a reszta, to już czysta, gruba kasa dla nich.
Jeszcze jeden przykład. Będę obecnie 4 rok w Erze, nie oferują mi nic szczególnego, nie wspominając o telefonie bo nie proponowali nigdy i nie proponują. Dlaczego więc minuty poza abonamentem są wciąż tak drogie dla mnie?? Przeciez przez te 3 lata, to chyba spokojnie się odkuli za ten miernej jakości telefon, ktory kupiłem za niecałe 70zł u nich w salonie...
|
Ja właśnie wczoraj podpisałem aneks do umowy w Erze. Chciałem jakiś porządny telefon, ale proponowali same badziewia, a jak już wybrałem porządny to kosztował koło 200 zł.
Najbardziej mnie rozśmieszyło, że jeżeli przedłużam umowę i chcę wziąść telefon to muszę dodatkowo zapłacić 60 zł np. telefon kosztuje w promocji 1 zł. Dla czlowieka który podpisuje dopiero pierwszy raz umowę z Erą telefon kosztuje symboliczną 1. Dla mnie, który w Erze jest od 6 lat (no rachunki może nie za wysokie bo koło 90 zl) zaproponowano ten sam telefon za 1 zł + opłata za pzredłużenie umowy

Paranoja jakaś!!
Jednak było również drugie rozwiązanie. Nie biorę telefonu, abonament tną o 50 % dostaję 30 minut dodatkowo (w moim przypadku to już w sumie 70) i za 1 zł sekundowe naliczanie od poczatku rozmowy, a dodatkowo zniżka 93% z wybranym numerem. Obliczyłem wszystko w domu, pooglądałem mój trochę zużuty telefon i wybrałem opcje numer 2. Teraz mam swój stary telefon, ale za abonament płacę grosze.
Myślę że Siemens pociagnie przynajmniej z 1 rok a później będę się zastanawiał co dalej.