Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.10.2004, 13:42   #10
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie, systemu raczej nie bedziesz musial reinstalowac ja nie musialem
efekty tez robie w ediusie, chociaz generalnie korzystam z typowych przejsc czy filtrow, bo czesciej robie jakies amatorskie filmy domumentalne/reportaze.

edius i premier maja podobny zestaw 'efektow', do przejsc jest jeszcze dobre takie cos jak hollywood fx, sofcik do bardziej zaawansowanych zastosowan (dziala jako wtyczka do premiera i do ediusa chyba tez)

pokaz slide'ow mozna zrobic w dvdlabie, pokaz jest wtedy takim obiektem jak menu czy movie w strukturze plyty dvd.
mozna tez po prostu wstawic te zdjecia jako kawalki filmu w premiere czy ediusie, jakosc powinna byc chyba nieco lepsza, ale to moje osobiste wrazenie.
napisy na film robie oczywiscie w ediusie, bo ma do tego dosyc zaawansowany edytor i, co najwazniejsze, mozna pracowac na szablonach - po prostu zawodowi graficy robia szablon, w ktorym zmienia sie tylko text, ewentualnie przestawia nieco obiekty. tak zrobiona plansza wyglada w miare profesjonalnie, chcac zrobic ja samemu byloby trzeba sie troche napocic
premiere tez ma podobny edytor i szablony, jednak jest ich mniej a te od canopusa generalnie bardziej mi sie podobaja.
oczywiscie pozostaje problem polskich fontow, bo te szablony sa w wiekszosci bez ogonkow i trzeba zamieniac zastosowane w nich fonty na polskie, ale to juz taka 'szara polska rzeczywistosc'