Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.05.2002, 07:52   #23
Twiggy
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.10.2001
Twiggy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dla dobra nauki zabawilem sie wczoraj w krolika doswiadczalnego - najpierw nowy bios do plyty glownej Asusa i jak to z Asusem bywa bez problemow a nastepnie cos co zaciekawi kilka osob czyli temat Ricoha MP7240A z nowym biosem 2.08.
Po rozpakowaniu odpalilem Rflasha440c i programik bez zadnych problemow wykryl urzadzenia IDE: nagryware i CDka - wybralem odpowiedni naped, zaznaczylem funkcje Back Up Current F/W (polecam na wypadek powrotu do starego biosu) i poszlo bezstresowo jak na Ricoha przystalo - po restarcie wersja firmware 2.08 i stary biosik w katalogu z nowym i Rflashem.
Co sie zmienilo - a no niewiele. Mechanicznie po staremu (predkosc i zasieg wysuwania tacki bez zmian) wspolpraca z softem bezproblemowa (Nero, BlindWrite Suite, CloneCD - wszytkie programy prawidlowo wykrywaja nagrywarke i jej funkcje) predkosc zapisu nie wzrosla w znaczacy sposob (kilka sekund szybciej ale testowalem tylko w Nero) odczytu nie zdazylem jeszcze sprawdzic.
Co do Medium Speed Error - tak sie zlozylo ze wpadl kolega z dyskiem pelnym "dobroci" (jak co dzien) i przyszlo mi je zrzucic na te cholerne plytki Platinum 700 MB Multispeed (sa to jedyne plyty z ktorymi mam problem MSE - wiekszosc trzeba ladowac do napedu po dwa trzy razy zeby w koncu poszly - z Akossami, TDK i Verbatimami nie mam zadnych problemow). Po upgradzie biosu do 2.08 wypalilem dwa kolki po 25 plytek Platinum i problem MSE nie wystapil - ALE zaznaczam ze upgrade nie musi byc wcale rozwiazaniem problemu MSE gdyz wczesniej zdazaly sie 25 Packi Platinim Multispeed z ktorymi nie bylo zadnych problemow.
Zeby nie bylo niejasnosci: nie stosowalem jeszcze patentu kolegi Lasera z ASPI Adapteka ale jak mnie szlag jasny trafi (czytaj uporczywie powracajacy MSE) to na pewno wyprobuje. Po wgraniu nowego biosu wypalilem 50 plytek z ktorymi Ricoh miewal wczesniej problemy i na razie jest ok - nie namawiam ale bios pomimo niepewnego zrodla sprawuje sie przyzwoicie. Gdyby MSE powrocil :-) to dam znac.

Twiggy
Twiggy jest offline