Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.10.2004, 23:14   #1
Diabloxp
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.12.2002
Diabloxp w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z Liteon'em LTR-52246S

Witam,
jestem posiadaczem nagrywarki Liteon LTR-52246S z najnowszym biosem R526S0F. Od około miesiąca zauważyłem, że podczas nagrywania płyt CD-R (tesowałem na StarMedia 52X 700 mb, Datex 52X 700mb oraz Esperanza Silver 52X 700mb) podczas nagrywania płyty (na około 10 % ale jest to różnie i zreguły na różnych postępach nagrywania) zaczyna płyta jakby wolniej się kręcić, potem przyspiesza i tak w kółko. Efekt jest taki, postęp nagrywania się zatrzymuje i nagrywarka przestaje nagrywać płytkę. Czasem udaje się jej jeszcze wystartować, ale zreguły po nagraniu jeśli wogóle Nero się nie zawiesi (6.6.0.0) płyta na niektóych plikach jest oczywiście nie do odczytania.
Dość podobna sytuacja dotyczy odczytu płyt. Po wsadzeniu wypalonej dawniej przez moją nagrywarkę płyty CD-Rm nagrywarka zaczyna na początku szybko kręcić nią, potem zwalnia, burczy coś w środku i w końcu Total Commander wyświetla mi zawartość płyty. Jednak prędkośc kopiowania danych z płyty to około 500 kb/s zaś kiedyś było około 3000 - 5000kb/s. Do tego w trakcie robienia całkowitego zrzutu Alcoholem (najnowszym) odczyt w pewnym momencie zwalnia (jest to różnie i na tej samej płytce podczas kilku prób odczytu bywa to w różnych miejscach!!) i tak z 40,1X na 0,1X coś tam się wlecze i powoli znowu rusza. Dzieje się tak około 3-15 razu w trakcie kopiowania płyty. Jeśli chodzi o jakość krążków to wiem, że nie jest taka zła gdyż na moim, Liteon LDW-811S odczyt tych samych płyt jak i nagrywanie przebiega bez jakichkolwiek przeszkód. Próbowałem zmieniać prędkości nagrywania jak i odczytów ale to nic nie zmienia.
Odczyt przebiega bez jakichkolwiek problemów wyłącznie na płytach CD-RW i tłoczonych CD-ROM. Cofałem biosy i nic to nie pomogło, instalowałem bodajrze FORCE API czy jakoś tak - też nic nie dało. Rozkręcałem nagrywarkę również, dobrałem się do głowicy lasera. Lekko przeczyściłęm wacikiem (dokładnie) i też nic nie dało. Co robić? Czy ktoś z Was miał podobne problemy. Na 100% kiedyś było wszystko OK na tych samych płytach. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Diabloxp.
Diabloxp jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online