Cytat:
Napisany przez Stef
witam.wczoraj ze znajomym zaczelismy rozmawiac o filmach dvd i jakos tak dyskusja zeszla na sprawy konwersji avi do dvd.
kolega probowal pzrekonac mnie ze tmpgenc pzrerabia filmu duzo szybciej i lepiej nic CCE. odpowiedzialem mu ze to jest niemozliwe.
ale on dalej swoje i mowi mi ze on pzrerabia film z avi na dvd w ok 1.5 h.
a u mnie ok 22 godziny(4 przebiegi).abstrachujac od tego czy u mnei jest wolno czy nie....
czy da sie w ogole pzrerobic avi na dvd a 1.5 godziny?
aha, no i mowil ze te jego filmy maja CBR i jeden przebieg i jakosc jest z tego super,nie do odroznienia od pliku zrodlowego na TV.
cos mi sie nie chce wierzyc,ale wole jakby to eksperci potwierdzili.
PS. procesory mamy takie same-2GHz
|
Witam!
Osobiście uważam, że TMPGEnc (jak również Canopus Procoder) jest lepszym rozwiązaniem do kodowania plików AVI do MPEG2 niż CCE, szczególnie gdy mamy do czynienia z plikami AVI z przeplotem, czyli prawie zawsze w przypadku kamery video.
Przy ustawieniu CBR jest możliwe uzyskanie konwersji w 1,5h dla materiału źródłowego o czasie trwania ok. 1h, tylko, że to nie jest dobre rozwiązanie - CBR - jednoprzebiegowe.
Sugeruję korzystanie z TMPGEnc w trybie VBR CONSTANT QUALITY.
Jest to tryb jednoprzebiegowy, relatywnie szybki (około 3, 4 do jednego dłuższy niż czas trwania pliku źródłowego).
Jeżeli z jakiegoś powodu nie można zastosować trybu VBR CONSTANT QUALITY to proponuję tryb 2pass z algorytmem poszukiwania ruchu Highest Quality - uzyskujemy wtedy kontrolę nad średnim bitrate, który możemy dopasować do skończonego miejsca na płycie DVD-R .
A - i jeszcze sugerowałbym wersję TMPGEnc 2,5 niźli 3 Express, gdyż ta nowa wersja chyba nie jest specjalnie lepsza...
Więcej nt ustawień TMPGEnc znajdziesz w linku w moim podpisie
Pozdrawiam!