Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.10.2004, 00:37   #4
47
Veni, Vidi, Vici.

Data rejestracji: 03.11.2003
47 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Próbowałem z pod DOS'a skopiowac plik SAM w WinXP pro i niestety nie uzyskałem do niego dostępu, nie mogłem go skopiować i usunąć .

EDIT
Cytat:
Powszechnie znane sposoby na rozkodowanie plików SAM coraz częściej okazują się nieskuteczne, spowodowane jest to zmianą algorytmu szyfrowania tego pliku po zainstalowaniu Service Packa 2, na win NT. Lub jednej z poprawek o podobnym znaczeniu na pozostałych systemach. Konkretnie mówiąc pojawił się program nazwany SYSKEY, który zwiększa szyfrowanie SAM`a z szyfrowania 40bit do szyfrowania 128bit, powoduje to nieskuteczność większości sposobów i programów do łamania haseł z plików SAM.
Czyli m.in:
1) uruchamianie komputera z innego systemu operacyjnego
2) korzystanie z programu NTFSDOS
3) zdobywanie pliku z katalogu REPAIR

Dzięki powyższym sposobom zdobedziemy plik SAM ale nie będziemy w stanie go rozkodować, jeśli uruchominy został SYSKEY o czym dalej.

Jak dowiedzieć się czy SYSKEY jest włączony?
Najprościej używająć kombinacji klawisz [win] +[r] i wpisaniu polecenia "syskey" (bez cudzysłowów). Pojawi się okienko, w którym będzie widoczna istotna dla nas wiadomość. Należy jeszcze wspomnieć, że raz włączona funkcja SYSKEY nie da się wyłączyć, a wszelkie próby wyłączenia go mogą doprowadzić do uszkodzenie bazy haseł SAM.

mynio
Pozdro

Hitman Blood Money

Moj status w Americas Army

Ostatnio zmieniany przez 47 : 30.10.2004 o godz. 00:46
47 jest offline   Odpowiedz cytując ten post