Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.10.2004, 16:21   #5
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
(...)Fajnie jakby na forum znalazl sie spec od kamer, hehe (...)
dziura w mózgu
przecież wiesz dobrze, że pracuje w TV - jestem operatorem kamery - moze nie mocno zaawansowanym, ale jak ktoś ogląda Podróże TV to często po programie zobaczy moje imie i nazwisko

Nie znam sie dobrze na kamerach amatorskich ponieważ sam pracuje na kamerach bardziej profrsjonalnych których ceny wachają się koło 20 000 zł - trzyprzetwornikowe Soniacze "150"/"170" bajka - obraz żyleta i kupa możliwości.

Ogólnie najlepiej kupić coś dobrego Na takim sprzęcie nie powinno się oszczędzać (zalezy tez kto do czego ma kamerke)

@pykson - już widze, że pojęcie masz małe o kamerkach a to co wypisałeś brzmi jak slogany niczym niepoparte.
Czarnobiały wizjer jest beee? Chłopie chyba duża większość profesjonalnych kamer ma wizjer BW, a czemu? Jest bardziej precyzyjny - lepiej ustawimy ostrość i dojrzymy efekt tzw. "zebry" czyli wypalenia obrazu które wyregulujemy za pomocą przesłony (szare filtry również nam pomogą). Kolorowy to masz ekran LCD. Oczywiście jeśli kamera ma tylko wizjer to warto mieć kolorowy, ale kamery przy sumie jaką podał Smartek raczej mają to i to, a nawet na pewno. Ale niewykluczone, że mogą mieć to i to kolorowe bo właśnie takie są wymagania osób z małym doświadczeniem/wiedzą to firma je realizuje mimo tego co napisałem wyżej, że czasem wizjer BW się przyda - jest po prostu bardziej profesjonalny.
I po co Ci super zoom? Ja pracuje na 15X. Na zbliżeniu obraz Ci się giba i jest mniej wyraźny. Chyba, że ktoś lubi "pompować" i nagrywać typową amatorke to polecam zoom 1000X albo i wiecej.

Smartek polecam Soniacza i takiego, który pozwala na ustawienie jak najwięcej opcji samemu (manual) daje to lepszy obraz i kamera nie głupieje po prostu. Ważny jest white balance.

Przejrze w wolnym czasie www Soniacza i coś może polece.
Pozdrawiam!

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 31.10.2004 o godz. 16:27
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post