Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.11.2004, 00:06   #7
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Eliasz
@Ciapek
Że tak spytam z ciekawości, to ty też jeździsz do tych polecanych przez was hoteli i nagrywasz z tamtąd reportarze, czy tylko raczej pracujesz w studiu w Polsce??
w sumie zgadłeś
pracuje na miejscu w studiu/w Toruniu, na wyjazdy jeszcze nie jeżdźe, ale z tego co wiem to ogólnie ciężka praca.

@pykson - nie odnosiłem się do wszystkich Twoich "punktów", część odpowiedzi na Twoje pytania znajduje się w mojej poprzedniej wypowiedzi, ale to chyba małozrozumiałe
@yahol -

poniedziałek rano UPDATE po nocy
Cytat:
Napisany przez pykson
@Ciapek, moze w punktach, bedzie prosciej:
1. zakladajac, ze kolorowy wizjer to rzeczywiscie slogan, napisz ktory z punktow jeszcze jest "sloganem niczym niepopartym"
2. zoom przydaje sie w terenie, no ale jezeli krecisz tylko wnetrza to rzeczywiscie nie ma potrzeby wiecej
3. pokaz mi kamere amatorska, ktora daje plynna regulacje przeslony i pozwala na ekraniku o matrycy 340 k pixeli ustawiac dokladnie parametry obrazu.
4. kolorowy wizjer pozwala szybciej znalezc sie w tym, co sie filmuje, zawsze mozna go przelaczyc w b&w i wtedy ustawiac ta przeslone.
5. kolorowy LCD jest o tyle nieprzydatny, ze nie krecac z niego trzeba trzymac kamere w dloni, bez oparcia o glowe, co zwieksza drgania, chyba ze krecisz na statywie.

wymagania dla kamery polprofesjonalnej sa chyba jednak inne niz wzgledem kamery amatorskiej, a o ile mi wiadomo dyskusja dotyczy kamery amatorskiej

chyle czola przed Twa wiedza, o Mistrzu!
ad. 1 rzeczywiście tu troche mnie poniosło, ale przyczepie się jeszcze do tego co ładnie świeci w ciemności. W ciemności to ładnie świeci dodatkowa lampa ze swoim zasilaniem albo ciągnąca prąc z aku kamery, a nie funkcja night shot czy jakoś tak.
Jak nie night shot to jest jeszcze "gain" podbicie światła o DB.

ad. 2 - racja, choć w terenie polecałbym kręcenie ze statywu - gdziekolwiek gdzie się da warto mieć statyw. Najlepsze są z łożyskami olejowymi np. firmy Manfrotto, ale są one też drogie . Zasadniczo chodzi o to, że kręcąc na zoomie lata obraz, a przyjemnie sie tego nie ogląda. Zoomem też nalezy się dobrze obsługiwać, aby "film" był dobry. Tak jak pisałeś tą sprawe można olać. Jaki będzie ten zoom taki starczy.

ad. 3 mówimy tu o lepszej kamerze, pozatym po zapoznanniu się z instrukcją oraz z jej obsługą powinieneś dać sobie z tym rade. Pozatym jaki będzie obraz zobaczysz dopiero w czasie wgrywania materiału na np. telewizorze.
Na serio jeśli wiesz jak obsłużyć kamere powinieneś się postarać o to aby ustawienia były jak najlepsze. Jeśli oczywiście kamera daje nam takie możliwości.
Nie będę Ci pisał jak co się ustawia bo o "kręceniu" też warto pare słów wiedzieć... ogólnie o dobry obraz można się postarać na każdym sprzęcie przy odrobinie chęci

ad. 4 w czym się pozwala znaleźć? Ciekawe

ad. 5 to zależy od kamery jaką ma budowe i jak ją się trzyma. Trzeba umieć także stabilnie utrzymac kamere, po czasie na pewno znajdziemy ten najlepszy "chwyt".
Zasadniczo ja w większości kręce z ekranika.
Czasem trzeba coś nagrać z ręki, aby było ciekawe i niepowtarzalne czego nie nagra sie z poziomu, że tak to nazwe głowy. Wadą LCD jest także to, że niestety ciągnie więcej prądu, ale baterie to już inna bajka, równie kosztowna.

Jak pisałem nie mówimy tu o typowej amatorszczyźnie z promocji z marketu tylko o nieco lepszej kamerce nad którą można się zastanawiać bo 5000 zł to niemało forsy.

Dziękuję Ci że chylisz czoła przed moją wiedzą jest mi bardzo miło

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 01.11.2004 o godz. 10:43
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post