Hmm.. Jednak zdecydowałem się iść do tego sklepu. I koleś mi wymienił na identyczny model jak miałem wcześniej - racja to SOHR-5238S (tylko w tym, kiedy wypala płytkę dioda się pali w normalnym - zielonym kolorze, a nie jak w zepsutym zielony-odczyt, czerwony-zapis). WinXP od razu zobaczył, że model jest identyczny bo nie informował o nowym sprzęcie (w tamtym przypadku miałem komunikat w rogu, że jest nowe urządzenie CD-RW CDR 8S52).
Co do tego czy to oem LiteOna to może być prawda ale połowiczna - mianowicie koleś w sklepie podszedł do półki, wyciągnął nowy model, który miał jednak napisane 8S52. Tego którego mi dał, wyciągnął z pudełka, z wersji BOXowej. (innymi słowy miał całą półkę chyba liteonowych oemów, własnie oznaczonych 8S52, bo Hivision-ów nie mieli w ogóle w ofercie). A z drugiej strony - na www liteona nigdzie nie ma wspomniane o jakimś "8S52", w odróżnieniu od www HIVISION - tam jest napęd o takim oznaczeniu reklamowany w identyczny sposób - ma tylko 17 cm długośc... Tak więc myślę, że gdyby to była oryginalna wersja OEM nagrywarki firmy LiteOn, byłoby o tym gdzieś wspomniane na necie, a przynajmniej mogłoby być w managerze urządzeń napisane że to LiteOn (tak jak mam teraz i tak jak miałem dawniej - przed naprawą

.
Pozdrawiam
G.