Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.05.2002, 12:26   #8
wally
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.05.2002
wally w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
c0rdat (28-05-2002 11:34):
Sprawdź nagrę w innym kompie i z innymi płytkami. (czasami takie błędy są tylko objawem np. problemów z ASPI - sam się z tym spotkałem). Jeżeli jest to samo, a czyszczenie nie pomaga - kup nową.

Co do kalibracji, chciałem wyjaśnić kilka nieporozumień:
1. Co to za pomysł żeby kiedy laser jest 'rozkalibrowany' wymieniać soczewkę
Albo laser pada, i... po nagrywarce, albo soczewka jest uszkodzona poprzez NIEUMIEJĘTNE CZYSZCZENIE (np. niewłaściwe środki - polecam izopropanol, albo przez zbyt mocne TARCIE przy czyszczeniu, albo poprzez osadzenie się białego osadu, występującego czasami w spr. powietrzu (szczególnie jak go nie trzymasz pionowo)) - i wtedy wymiana soczewki pomoże (ale kto to robi w/g mnie nikt)
2. Kalibracja w programie Clone (jak i w innych) jest próbą dostosowania mocy lasera do konkretnego nośnika (subst. światłoczułej), i na pewnym etapie zużycia nagrywarki kończy się niepowodzeniem.
3. W CZYTNIKACH (komputerowych niektórych, audio - praktycznie 99%) znajduje się potencjometr regulujący moc lasera przy odczycie (np. jak wieża nie czyta CDRW, podkręcasz o 10% i... voila, działa). Nie ma to zastosowania w nagrywarkach (moc dla nagrywania jest dobierana przez automatykę napędu).

Jakbyś miał jeszcze jakieś wątpliwości - wal.
Pozdro.6
sugerujesz że jesli mi np..mój techniks(cd audio)nie czyta cdrw..to przez podkręcenie laserka zacznie nagleciekawe:-)