Problem z LG CED-8080B lub z jej firmware :(
Witam wszystkich.
Mam problem z nagrywarką LG CED-8080B, który zaczął się gdy padł zasilacz w komputerze. Nie jestem pewien czy problemem uszkodzenia był zasilacz ale jest to możliwe.
Nagrywarka jest teraz wykrywana w systemie albo jako napęd optyczny albo dysk wymienny. A w biosie pokazuje nie LG CED-8080B tylko LG CEH::80:0'''''''''''''''''''''''''''''''''''1.2 coś w tym stylu. Czasem zdarza się że nagrywarke bios wykrywa ale tylko wtedy gdy pod ide2 jest podpięty dysk twardy a pod ide 1 napęd na master i nagrywarkaLG na slave.
Mam jakieś dziwne przeczucie że to może coś z biosem nie tak. Chciałem go przeflaszować ale też nie mogę. Chyba że miałbym bios w postaci bin albo hex, ale w sieci nigdzie nie mogę znależć.
Czy jest możliwość przeflaszowania w jakiś sposób biosu tej nagrywarki skoro nagrywarke czasami wykrywa ale tylko jako slave i pod ide2? Wiem że można to zrobić programem dostarczonym przez producenta (mtkflash chyba nie zadziała?) ale też potrzebny jest ten bios .hex albo .bin.
Jeśli ktoś wie o co w tym wszystkich chodzi lub ma bios do LG CED-8080B w postaci bin lub hex(albo wie gdzie go znaleźć to proszę o pomoc).
Chyba że istnieje jakiś konwerter z .lge na bin lub hex.
Aha tacka sie wysuwa i wszystko miga jak powinno. Ale nie wykrywa jak powinno.
Z góry dzięki za każdą pomoc.
Pozdrawiam.
|