|
LiteOn SOHW-832S vs 1633S
Postanowiłem kupić nagrywarkę dvd. Waham się pomiędzy LiteOn 832 i 1633. Czytałem wiele testów i komentarzy - przede wszystkim na tym forum. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że 1633 bardziej opłaca się kupić ze względu na większą prędkość i możliwość aktualizacji biosu na jakiś z nowszych wersji (do 832 zdaje się, że już nie ma nowszych biosów). Czyli można liczyć na to, że możliwości 1633 będą się jeszcze zwiększały. Ale z drugiej strony 832 podobno pozwala na kopiowanie płyt zabezpieczonych SD2.9 i SD3. Ale mam pewne wątpliwości co to tego stwierdzenia: na cdrinfo.com w teście jest napisane, że 832 rzeczywiście radzi sobie z tymi zabezpieczeniami, ale w tym samym teście w conclusion jest wyraźnie napisane, że jednak sobie z nimi nie radzi - i to nawet jest dwukrotnie podkreślone (oprócz samego podsumowania, również w minusach). Czy zatem jest jakikolwiek sens kupować 832? Może lepiej 1633, w przypadku którego można liczyć na nowe biosy? Czytałem też test nagrywarek w KŚ (nie wiem, co on jest warty...), w którym 832 zajęło wyższe miejsce niż 1633 ze względu na problemy z nagrywaniem dvd+r(w) w tej drugiej.
Czy 832 w końcu nadaje się do kopiowania płyt z nowszymi SD?
Czy rzeczywiście 1633 nie nagrywa dvd+rw?
Pomóżcie mi wybrać lepszą nagrywarkę ;-) TIA
|