Trzaski w audio raz jeszcze?
Ostatnio nagrywam taśmowo mnóstwo płyt z wykładami na combo Samsunga (48x nagrywanie, dvd x 16) na płytach CD-R x 48. Stosowana prędkość nagrania to 48 x, płyty to cd-r z Tesco (Benq 48 x). Nagrywam w Nero poprzez zrzucanie obrazu i wypalanie kolejnych płyt.
Oczywiście pojawiają się trzaski.
Nie znalazłem pewnych zagadnień odnośnie trzasków na forum więc zapytuję:
1) Wykłady nagrywam dzieląc płytę na 5 indeksów - każdy po około 14 minut. Dlaczego w pierwszych trzech indeksach nie słychać trzasków, a pojawiają się one w 4 i 5 indeksie (głownie, choć czasem pojawiają się już od pierwszego tracku) ?
2) Do ilu muszę zmniejszyć prędkość nagrywania żeby takie trzaski zniknęły (biorąc pod uwagę kaszaniaste płytki)?
3) Ponieważ jak wspomniałem robię dosyć dużą produkcję więc interesuje mnie max prędkość. Czy istnieją płyty cdr przy których mógłbym zastosować prędkość 48 x lub zbliżoną bez trzasków ?
4) Jak to możliwe, że u mnie w odtwarzaczu Technicsa pewnych trzasków nie słychać a u innych mogą być one słyszalne? Chociaż oczywiście niektóre płytki trzeszczą też u mnie.
5) Materiał wgrywam do compa z minidysku do formatu wav. Później wypalam płyty "matki" a wave kasuję z dysku (bo na razie mam jakiś mały hdd i mi się to nie mieści). Oczywiście zarówno płyty matki jak i wave są wolne od trzasków. Czy na trzaski może mieć wpływ to że zgrywam do Nero obraz z płyty matki a nie z wave'ów?
sorry za taką szczegółowość
i pozdrawiam
|