Cytat:
Napisany przez awszakan
Kolumny estradowe w domu to świetna sprawa. Niektorym chodzi tylko o sopran(bo soprany są najtańsze np po 5 zł można sopran sobie kupić) bo może nie mają kasy na dobre glosniki basowe (one już są droższe od sopranów).
|
Co ma estrada do sopranów? Tylko w tych gównianych kolumnach stosuje się przetworniki piezo. W każdym normalnym sprzęcie stosuje się tylko i wyłącznie głośniki dynamiczne, żadnych gównianych syków piezoelektrycznych za 5 zł.
Jak kogoś nie stać na dobre głośniki niskotonowe to idzie do MediaMarktu i kupuje sobie głośniki komputerowe Logitech/Media-tech/Manta/Creative/Tracer/inne gówna. Same głośniki to nie wszystko - do tego przydałyby się jeszcze kolumny. Jeżeli nie masz pojęcia o projektowaniu, tworzeniu, obróbce i wykańczaniu obudów głośnikowych, to się w ogóle za to nie bierz.
Cytat:
Ja mam głośniki basowe w domu bez żadnych sopranow i polbasow bo to wlasnie soprany psują basowy dźwięk.
|
Zdefiniuj "polbas"

W jaki sposób soprany mogą psuć dźwięk basu?
Cytat:
Najlepiej muzyki z glosnikow basowych należy sluchac na off w wzmacaniaczu lub w wieży bo wtedy i polbas i bass slychac, i śpiew slychac najlepiej i najwyrazniej tak jak w rzeczywistości ktos do nas mowi(przeciez nie mamy sopranow w ustach tylko polbasy)Wiadomo ze polbasy mają basowe glosniki, bo przecież nie słychać śpiewu rzeczywistości w sopranach tylko w polbasach.
|
"Na off"? Ale co na off

Tego w ogóle nie rozumiem.
Śpiew to się nazywa wokal

i jego najszersze pasmo jest przetwarzane przez przetworniki średniotonowe.
Cytat:
Jeśli chodzi o altusy 300 to szkoda na nie kasy.
|
Altusy 300 to flagowy produkt Tonsila. Mają jedną wadę: źle zaprojektowane zwrotnice. Cena jest również wysoka, ale w sumie warto.
Tragedia... Sam to robiłeś?? Teraz już wiem dlaczego niektórych ludzi odrzuca gdy słyszą "DIY Audio". Nie wspominam już nawet o estetyce wykonania, bo ta jest na zerowym poziomie. Powiem tylko tak: nie sztuka zrobić wielką skrzynkę i wsadzić do niej wielki głośnik.

Skoro jesteś taki pewny, że to są konkretne kolumny, to może pochwal się nimi na forum na stronie
http://www.diyaudio.pl/
Przy okazji poczytaj trochę teorii, bo w tym temacie musisz się jeszcze dużo nauczyć.