Cytat:
|
Napisany przez nimal
zgadza sie andrzej ze w koncu sie musi zdarzyc wygrana, ale moze to trwac np 3000lat albo 300 000 000 lat... a to juz troche dlugo
co do wypadania pewnych liczb czesciej - jest to w pelni zgodne z zasadami prawdopodobienstwa. matematykiem nie jestem wiec tylko na zdrowy rozum - jesli wypadnie np 7 (prawdopodobienstwo dla tej JEDNEJ liczby to 1/49) a nie wypadnie 6 to w nastepnym losowaniu kazda z tych liczb ma takie samo prawdopodobienstwo wypadniecie (niewydadniecia)
po np 100 losowaniach okazuje sie ze 7 wypadlo np 10 razy a 6 ani razu - w kolejnym losowaniu ciagle i 7 i 6 ma sznase jak 1/49 ze padnie
wiec nie ma sie co dziwic ze 7 bedzie w ilus tam losowaniach padac czesciej niz 6
itd itp
po miliradzie losowan moze sie okazac ze 6 padalo w sumie 2 razy czesciej niz 7 (albo odwrotnie, albo jeszcze inaczej...)
zasady prawdopodobienstwa nie pozwola zeby jakas liczba nie padla? a czmu nie? moze sie tak zdarzyc, choc jest to malo prawdopodobne (ale nie niemozliwe)
|
Nie powiedziałem, że zgodnie z zasadami prawdopodobieństwa liczba nie może w ogóle nie paść. One nie mają tu nic do rzeczy. Jak słusznie zauważyłeś za każdym razem prawdopodobieństwo jest dokładnie takie same. Co prawda to trochę dziwne uzasadnienie na to, że niektóre liczby padają częściej od innych (według tego, co napisałeś, każda powinna wypaść dokładnie taką samą ilość razy), ale nie Ci będzie
Wygrana się zdarzy i to nawet szybciej niż za x ilość lat. Pomijając już te nieszczęsne zasady prawdopodobieństwa. Przyjrzyj się statystykom, to przekonasz się, że niektóre liczby po prostu często padają i dlatego, kierując się tylko zdrowym rozsądkiem i może trochę intuicją, a nie matematycznymi obliczeniami, to je właśnie trzeba obstawiać i one mogą przynieść szybką wygraną. Kiedyś takimi moimi "znalezionymi" liczbami w multilotku, były: 62, 67, 77 i chyba 53. I przyznam, że skreślając tylko je wygrałem trochę pieniędzy.
Statystyka statystyką, ale w totolotku działa też niematematycznie rozumiane prawdopodobieństwo