Dyskusja: Half-Life 2
Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.11.2004, 09:48   #300
Pagerus
.: Zapracowany :.

Data rejestracji: 23.01.2003
Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Turboni
a widzisz to jednak sie z toba nie zgodze i popre andrzeja poniewaz ma racje.

srednie zarobki w polsce wynosza okolo 1000 zl a z tego odejmij oplaty (jak mieszkasz sam) i ile ci zostanie na zycie
a gra kosztuje srednio 115 zeta.

niestety w innych krajach jest inny stosunek cen do zarabianej kasy i tam mozna sobie pozwolic na kupowanie orginalow od reki i nie odczujesz tego a u nas no niestety albo gra albo zarcie - ja zyje juz na wlasny rachunek wiec wiem co to znaczy jak masz wydac 115 zeta na gre to sie zastanawiasz czy nie lepiej jej nie kupowac a przeznaczyc te pieniadze na zycie (przetrwanie od 1 do 1).
W porządku - ale nie nikt Ci nie karze przecież kupować każdej nowej gry, prawda? Odkładając 10-20 zł co miesiąc możesz sobie kupić po ok. pół roku grę - pieniądze zaczynasz zbierać od momentu w którym ogłoszony jest czas premiery - a często robi się to na przykład na pół roku przed premierą - oczywiście jest to termin przybliżony. Przy zarobkach 800 zł, z których musisz pokryć rachunki (które wcale nie są niskie) nikt Ci nie karze kupować gry tak od ręki - po to są oszczędności - środki celowe - przeznaczone na zakup tego na co masz ochotę (oczywiście jeśli możesz sobie pozwolić na oszczędzanie). Ja na HL2 odkładałem pieniądze przez 4 miesiące (wiedziałem, że jak nie odłożę to nie będzie mnie stać na zakup od ręki - a tak to się czegoś zrezygnowało aby mieć na tę grę). Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na HL2. Co do wydania samej gry - można mieć pretensje - widywałem oczywiście lepiej wydane gry. Ale sądzę, że to nie tylko polityka naszego rodzimego wydawcy - a polityka Vivendi. Wiadomo było, że ludzie czekają na HL2 z utęsknieniem - a oni poszli na łatwiznę. Wydali jak wydali - ale ludzie tę grę kupują. Wystarczy spojrzeć na notowania sprzedaży gier w Empikach i MM.
W tym kraju nie ma przymusu zakupu czegokolwiek - robisz w tym temacie co chcesz... Sądzę, że nie jest tragedią obycie się bez HL2 i pogranie sobie w tę grę u kumpla... Większość osób z pewnością odpala tę grę z czystej ciekawości - aby sprawdzić czy te wszystkie doniesienia na temat grafiki i innych rzeczy się sprawdziły... Ja z sympatii do pierwszej części zakupiłem dwójkę - i jak już nie raz mówiłem - nie żałuję Jeśli na jakiejś grze bardzo mi zależy - jestem skłonny do wyrzeczeń - a miesięczny koszt jest taki jak już wspominałem - odpuścić sobie parę paczek fajek (nieco podbać o zdrowie przy okazji ).
Burza się niezła rozpętała widzę - jakoś wcześniej nie było chyba takich dyskusji na temat ceny danej gry - przynajmniej ja takich nie widziałem. Myślę, że swoje racje przedstawiłem wyczerpująco... zapewne spotkam się z krytyką - ale krytykę trzeba przeboleć przecież nikt nie musi się zgadzać z moimi poglądami