Cytat:
|
Napisany przez luminat
Nie musisz zmieniać "struktury dysku" z znaczeniu utraty danych na nim zawartych. Do tego celu mozesz uzyć Partition Magica, najlepiej wersje 8.05, ktora pomoze odpartycjonowac potrzebna ilosc miejsca potrzebna do instalacji linuksa. W instalatorze Mandrakea wybierasz nastepnie opcje, ze ma wykorzystac wolne miejsce na dysku - niespartycjonowane, nie polecam automata tylko reczne ustawienie partycji, bo instalator potrafi 'cuda wyprawiac'. Nastepnie ustawiasz jedna partycja dla linuksa i katalogu /home (ile chcesz, im wiecej tym lepiej) i jedna dla swap - nie wiem jaki masz sprzet, jesli masz duzo ramu to wystarczy 100MB. Pamietaj, ze instalacja linuksa to pikus w porownaniu z pozniejsza jego konfiguracja - instalacja sterownikow karty graficznej (3D), instalacja czcionek, konfiguracja netu pod linuxem itd...
|
No wlasnie nie chce bawic sie partycjami na dysku z systemem i wszystkimi danymi - moze z czasem, jak juz bede cos umial, a tak znudzi mi sie lin po 2 dniach i znow bedzie trzeba odkrecac
Przeznacze na to jeden caly dysk, ale teraz sie zamieszalem... czyli mam zdjac z niego partycje (jest jedna fat32) i dopiero instalator linuxa porobi to co potrzebuje?