Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.11.2004, 00:18   #1
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak to jest z akumulatorkami?

witam.
mam pewnien problem i zarazem pytanie.
mam cyfrowke i do niej 4 sztuki akku. hama 2000 mAh. aparat wymaga zasilania 2 sztukami,wiec 2 mialem w zapasie,zwykle naladowane. na pelnych bateriach robilem ok 80-100 zdejc(zalezy ile uzywalem flasha).
niestety zauwazylem z emoje baterie zaczely siadac. na nieszczescie gwarancja na nie byla tylko rok,a zaczelo sie to dziac zaraz po gwarancji.
objawia sie to po prostu tym ze baterie nie trzymia. obawiam sie ze sa one zepsute,ale....
akumulatoirki tego typu maja chyba "okres" zycia na 1000 ladowan. moje na pewno nie byly tyle ladowane,co najwyzej ok 200x.
teoretycznie akku. nie powinny miec efektu pamieciowego,ale czy to tylko teoria czy w praktyce tez to taK jest? moja ladowarka - hama delta nie ma jakiegos specjalnego przycisku na rozladowywanie baterii,ale ma taka funkcje,wiec mysle ze baterie sa rozladowywane same przy wlozeniu ich do ladowarki(co tez zwieksza niby zywotnosc baterii). co do ladowarek ogolnie... wiekszosc nowych spzredawanych to ladowarki procesorowe.umiemozliwia to niby pzreladowanie akumulatorkow, w przypadku wykrycia jakiegos uszkodzenia ladowarka pzrestaje ladowac.
ale skad taka ladowarka "wie" ze ogniwo jest uszkodzone? tzn tak jest w moim przypadku-baterie sa ladowane ok pol godziny,a powinny byc ladowane ok 3h,z tad podejrzewam ze padniete sa baterie a nie ladowarka.

PS. jakie akumulatorki sa pozbawione efektu padania po 1-rocznym uzywaniu. wiem ze firma hama to nie jest pierwsza klasa.... tak samo jak firma camellion i forever(ta pierwsza tak niby ceniona na allegro).
jakie jest wasze zdanie i wasze typy,bo w sieci za bardzo nie ma testow akumulatorkow.tzn jest jeden,ale jak dla mnie nie jest on juz wiarygodny....
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online