Dyskusja: SCSI ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.06.2002, 19:02   #1
Kranik
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.03.2002
Kranik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
SCSI ?

Witam

Prosze pomozcie mi, bo jeszcze troche i mnie szlag trafi. Czy nigdy nie moze wszystko dobrze dzialac?

Najpierw moj sprzecior:
Athlon 1400
Plyta: Soltek 75-KAV
Nagrywara: Teac W-516EB
Cd-rom: Samsung SC-152 x52
Twardziel: BarracudaIV 40Gb
Twardziel i cd-rom podpiete na primary a nagrywara sama na secondary master

Opisze wszystko po kolei, bo to dosc zagmatwane. Wszystko bardzo dobrze dzialalo az pewnego dnia zachcialo mi sie Windowsa XP. Instalacja przebiegla bezproblemowo. Zainstalowalem tez najnowszy via pack 4in1. Wszystko chodzilo pieknie, transfer dysku - 43 Mb/s. Za to w nero przy nagrywaniu plyty przez jakies minuty meczy plyte (nie nagrywa) i wywala blad (jakies cyferki). W CloneCD takze przez 2 minuty nagrywa LeadIn i wywala "Medium error: power area calibration error", w innych programach do nagrywania tez bledy (najnowsze wersje). Sprawdzilem czy DMA jest wlaczone, zainstalowalem najnowsze sterowniki ASPI i nic, sformatowalem twardziela, rozne nosnikiprobowalem nagrywac i nic. W desperacji zaczalem sciagac i instalowac co sie da i.. udalo sie. Plyty zaczely sie nagrywac bez problemow po zinstalowaniu "VIA bus master pci ide driver (ultra dma)", ale bylo to zbyt piekne... Komp sie zaczal wlaczac dluzej - pczatkowe logo startowe windowsa (zaraz po zabootowaniu) jest takie hmm... malo widoczne, czarno biale, ciemne, bez paska postepu pod spodem i tak przez 15s. No ale to jeszcze nic, w menedzerze urzadzen wszystkie napedy (hdd, cdrom, cdrw) sie pojawily jako SCSI. Na poczatku sie ucieszylem, przeciez SCSI to drogi i szybki bajer. Postanowilem sprawdzic ta szybkosc (roznymi programami) - transfer dysku spadl o ponad polowe - 20 Mb/s. Chcialem tez sprawdzic czy dma jest wlaczone ale w menedzerze w kontrolerach pojawily sie zamiast tych standardowych, nowe: "primary BM Ultra DMA Channel" i secondary a w nich ustawien zadnych nie ma. Ale za to pojawil sie osobny program do tego, a w nim wszystko ustawione tak jak powinno byc. Wiec... sformatowalem twardziela (again) i znowu wszystko sie powtorzylo. Kumple mi doradzaja zeby wywalic tego syfiatego XP, ale mi sie spodobal. Aaaa, i jeszcze taka ciekawostka. Te teoretycznie juz zwalone plyty u innych ludzi sie nagrywaja, a u mnie nie nawet pod '98. Mozliwe zeby nagrywarka dla siebie oznaczala plyty jako zniszczone? Narazie mam odinstalowany ten kontroler a jak chce cos nagrywac to wtedy go instaluje. Wszystkich programow i sterownikow uzywam w najnowszych wersjach.

pozdrawiam i z gory dziekuje
Kranu
Kranik jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online