Cytat:
|
Napisany przez legion
no to zobaczymy jak temp. zejdzie do -10 stopni czy ESP ci pomoze jak letnie opony ci zesztywnieja
jeszcze pamietajcie ze opony zimowe czym zimniej tym sa nadal mieki a letnie czym zimniej tym bardzie sztywnieja traca swoja przyczepnosc nawet na sluchej powieszchni jezdni 
|
Legion - napisalem wyzej, ze nie uzywam opon zimowych i wiem jaka jest roznica w jezdzie zima autem z elektronicznym wspomaganiem toru jazdy czy jak to tam sie zwie (bo oznaczane jest roznie) i bez tych bajerow. Poprzednia Honda ktora jezdzilem tego nie miala, a moja obecna Toyota ma i wiem co pisze. Te elektroniczne dodatki tylko wspomagaja jazde w trudnych warunkach, potrafia wyprowadzic auto z drobnych poslizgow czy zapobiegaja poslizgowi kol podczas ruszania z miejsca i naprawde jest to odczuwalne. Nie napisalem natomiast, ze te bajery moga zastapic opony zimowe. Zadne tego typu bajery nie zastapia opon zimowych i wyobrazni kierowcy. To tyle z mojej strony.
PS To ze przy -10 st guma na letnich oponach stywnieje to ja wiem, ale nijak sie to ma do zasady dzialania tych ukladow w samochodzie. To jest inny temat.