Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.11.2004, 19:00   #57
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
Morris - zgadzam sie co do problemu edukacji - powinien byc potraktowany w koncu powaznie i prowadzone zajecia powinny byc przez SEKSUOOLOGOW a nie ekskatechetki po pseudokursie (stosowny art byl na stronie tygodnika NIE - jakkolwiek sama gazeta mnie odstrecza, to ten art byl pouczajacy - ja swojego dziecka na takie zajecia nie puszcze)
natomiast:
- brak dostepnosci do aborcji w szczegolnych przypadkach - choroba matki lub plodu, ciaza jako nastepstwo przestepstwa, wiek matki, sytuacja materialna...
To są właśnie sytuacje ekstremalne, które miałem na myśli:

Cytat:
Napisany przez Morris
Dla mnie to środowisko jest chore, skoro tak przyjmuje potencjalnego potomka, a nie nasze prawo, które w tym przypadku pozostawiłbym niezmienione (przewiduje aborcję w ekstremalnych przypadkach).
Cytat:
Napisany przez nimal
- spowoduje tylko wzrost turystyki aborcyjnej i czarnego rynku takich uslug
- aborcja wykonywana w szpitalu przez ginekologa ktory wie co robi nie jest grozna dla matki
Z mojego punktu widzenia to jest problem - pojmowanie kwestii ciąży jak niegroźnego zabiegu, na który każda młoda dziewczyna może sobie pozwolić - już widzę reklamy tych gabinetów (nic przecież nie stałoby na przeszkodzie aby je promować, skoro będą legalne) - MASZ PROBLEM Z BRZUCHEM - PRZYJDŹ DO NAS - MY GO ROZWIĄŻEMY
Byłoby to tak łatwo dostępne, jak obecnie pigułka i równie mocno reklamowane, chociaż słowo "reklama" jest tu nie na miejscu, bo ginekolodzy są kuszeni przez firmy farmaceutyczne profitami za ich przepisywanie. Oficjalnie usprawiedliwia się to oczywiście "uchronieniem przed ciążą", tylko czemu nie mówi się o zwiększeniu ryzyka zachowania na raka, czy też bezpłodności? Dla mnie przesłanie komunikatu od jest takie: "bawcie się dobrze ile wlezie i niczym się nie przejmujcie - my was zwalniamy z odpowiedzialności" Takie wypowiedzi powodują, że czuję się coraz bardziej jak w matrixie.
Zwalnianie z odpowiedzialności ludzi za ich czyny w kulturze Europy jest powszechne - np. Prawo na drodze: likwidacja 'zielonych strzałek' i wprowadzenie świetlnych - kierowca nie musi myśleć, tylko słuchac sygnału (przez co traci czas na skrzyżowaniu, mimo że jest na nim sam); ograniczenie prędkości do 50 km/h na szerokich drogach, włączające się na 2 sek., tzw. "wyhamowujące" światła o drugiej w nocy itp.
Jeśli chodzi, o turystykę aborcyjną, to jest to rzeczywiście problem, ale argumenty "na Zachodzie tak jest od dawna" nijak do mnie nie przemawiają, bo historia pokazała, że większość często się myli (zwłaszcza, gdy jest zręcznie manipulowana).

Cytat:
Napisany przez nimal
- skoro za moment smierci uznaje sie smierc mozgu (taka jest definicja przyjeta nie tylko w polsce) to plod tez nie jest jeszcze zywy do momentu wyksztalcenia ukladu nerwowego (a na pewno nie czuje nic - wiec nie pisz o torturach)
Z tego co wiem, to układ nerwowy wykształca się około piątego tygodnia ciąży, więc rozumiem, że zgodzisz się, że po tym okresie powinny być zakazane zabiegi aborcyjne poza nielicznymi wyjątkami.

Cytat:
Napisany przez nimal
- krwawe zdjecia ze skrobanki bywaja czesto przytaczane jako argument przeciwko aborcji - a widziales kiedys porod? nie taki w tv tylko na filmie szkoleniowym dla lekarzy lub na zywo (z pozycji lekarza)? zapewniam ze po obejrzeniu zakazlbys porodw - argument rownie silny i rownie glupi
Tylko, ze jest mała różnica - po prawidłowym porodzie są 2 ludzkie istnienia, po aborcji - 1 i to często ze zrujnowaną psychiką, a nawet z odebraną możliwością urodzenia dziecka w przyszłości.

Cytat:
Napisany przez nimal
- ziekawe czy bedziesz rownie wielkim obroncom zycia poczetego jak bedziesz mial 13to letnia corke ktora ktos zgwalci (albo spije na imprezie i ona sie mu odda)
To samo co parę akapitów wyżej o ekstremalnych przypadkach.

Cytat:
Napisany przez nimal
oczywiscie sa to kwestie wychowawcze, wiec bardzo slusznie pisales o EDUKACJI - i to jest jedyny skuteczny srodek na ograniczenie niechcianych ciaz, podobnie jak zwiekszenie dostepnosci srodkow atykoncepcyjnych i ich refundacja
I TO JEST NAJWAŻNIEJSZA RZECZ, KTÓREJ BRAKUJE NAM WSZYSKIM, JAKO SPOŁECZEŃSTWU
pozdrawiam