Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.06.2002, 23:32   #9
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Faktem jest, że procesor ma znaczenie, ale tylko wtedy, gdy DMA jest wyłączone. Direct Memory Access - Bezpośredni Dostęp do Pamięci - bez wkręcania w to procesora - samo nasuwa się stwierdzenie - po co więc szybszy proc?
Moim zdaniem to dysk - coś nie mam przekonania do Western Digital (ten Caviar to chyba ATA33) - no a Seagate (zapewne ATA66/100) to co innego. Jeśli dwa dyski o róznych trybach pracy są na jednym kanale IDE, to kanał ten dostosuje swoją przepustowość do wolniejszego dysku (WD Caviar), przez co zwolni dysk szybszy (Seagate U6). Te dyski muszą być oddzielnie, to nie SCSI. Ja bym to wszystko inaczej podłączył, każdy napęd na innym kanale, przecież i tak masz cztery (2x płyta + 2x kontroler):
1 dysk systemowy (szybszy, Seagate) jako PRIMARY MASTER na dod. kontrolerze
2 dysk pomocniczy (wolniejszy, czyli WD) jako SECONDARY MASTER na dod. kontrolerze
CD-RW jako PRIMARY MASTER na kontrolerze płyty głównej (nie będzie potrzebował więcej niż UDMA-33).