Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.11.2004, 22:08   #1
Shocker
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.11.2004
Shocker zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wypalanie CD-R/CD-RW na DVDRW LiteOn 1633S

Jest to moj pierwszy i zarazem 'szybciutki post'.
Mam kilka pytań i spostrzeżeń dotyczących nagrywarki LiteOn SOHW-1633S.
Stałem się 'szczęśliwym' posiadaczem tej otóż to nagrywarki, no i mam pare dylematów związanych z tą wypalarką.

1. Sprawa pierwsza dotyczy overburningu płyt CD.
Przed (prawie) każdym wypalaniem nadpalanej płytki nowej firmy sprawdzam w Nero CD Speed (ver. 3.40) maksymalną pojemność płyty (test przepalania)... Wszystko byłoby ok, tylko, że ten litek nie umie ocenić maxymalnej pojemności (ocenić długości nośnika)...
Tzn. leci ten cały test aż do pewnego momentu, np. do pojemnosci 82:12:00, napęd zwalnia, zaczyna mielić tą testowaną płytke, wydawać przy tym ciekawe dźwięki, po czym tak jakby nigdy nic leci cichutko z testem dalej dochodząc do np 99 minuty i twierdząc, ze "nie znalazł błędu przy testowaniu, prosze zwiększyć zakres testowanej płytki". Próbowalem przy kadej prędkości (począwszy od 16-48X), przy trybie RAW, przy różnych nośnikach (TDK, Vakoss, Esperanza), zawsze to samo - napęd nie potrafi rozpoznać poprawnie długości płyty CD...
W związku z tym mam pytanko, czy nie jest to podobny problem do tego, co sie kiedyś pojawił tu dawno temu na forum dot. nagrywarek CD LiteOn (sprawa problematycznego overburningu nagrywarek)? Zmiana biosu nic nie daje, mam obecnie BS41. Czy w biosie tego litka zapisana jest strategia nagrywania wyłącznie płyt DVD? Spotkał sie ktoś z podobnym problemem? Niby to nie jest poważny problem, bo ten litek oczywiście nadpala płyty - kilka tam nadpaliłem, wiem, ze zaraz mi ktos napisze, ze ta nagrywarka nie jest do wypalania CD, tylko DVD i czepiam sie głupot, ale z tym wiaze sie też moje drugie pytanie:

2. Sprawa druga dotyczy UltraSpeed CD-RW
Zakupiłem CDRW Memorexa x24, wypaliłem w tym litku, ładnie wszystko, czyta płytke wszędzie... Przyszedł czas na wyczyszczenie tejże płytki... Ładnie wyczyścił. Wypalam kolejny raz - no i wielkie zdziwienie, płytka zwalona... Cały test w Nero CD Speed na czerwono - 100% nieczytelne (w żadnym napędzie). Całkowite kasowanie nic nie daje (kasowanie u kolegi co ma LiteOn 52x32x52 - tez nic nie daje), nagrywanie wolniej z prędkością 16x nic nie daje, inne oprogramowanie - to samo, za każdym razem plytka jest po prostu zwalona... Czyżby litek nie lubił RW memorexa? płytka do wyrzucenia? Co dziwne, problem ten nie występuje z żadnymi płytkami CDRW HighSpeed, ani też z normalnymi CDRW x4. Przy okazji zauwazyłem, że ta wypalarka nie może płytek HighSpeed nagrywac z prędkoscią deklarowaną x12, tylko (niestety) max x10...

To na tyle moich "głupich spostrzeżeń", dziękuje z góry za jakiś odzew na ten temat i podzielenie sie info na temat wypalania płyt CD w tym Litku.
Co do wypalania DVD to nie mam na razie zastrzeżeń, jak znajde, to napisze w innym poście

Pozdrawiam.
Shocker jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online